Mener nordmenn reiser på ekstrem-ferier for å skryte av det på Facebook

Flere og flere bruker hundretusener på eksotiske ferier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet nordmenn som vil på ekstremferier og aktivitetsferier øker for hvert år som går.

Polturer til hundretusener av kroner er noe stadig flere nordmenn reiser på.

Hovedorganisasjonen Virke tror dette skyldes at verden er mer tilgjengelig en før og at flere reiseoperatører tilbyr ekspedisjoner og aktivitetsreiser.

– Vi ser at folk ønsker aktivitet i feriene sine i større grad enn før, og folk ønsker også i større grad enn før å dyrke egeninteressene sine på ferie. Reiseoperatørene er jo flinke til å legge til rette for at folk kan gjøre nettopp det også på de tradisjonelle feriestedene, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for reiseliv i Virke.

AKTIVE: Å dra på turer der man kan være aktive blir stadig mer populært. For eksempel er det mange som drar på sykketurer, både i Norge og i utlandet. Foto: TV 2
AKTIVE: Å dra på turer der man kan være aktive blir stadig mer populært. For eksempel er det mange som drar på sykketurer, både i Norge og i utlandet. Foto: TV 2

– Mange liker jo fortsatt å slappe av på stranda,  men ting har endret seg litt. Mange reiseopperatører satser på dette med reiseopplevelser, og mange flere ønsker opplevelser, sier trendanalytiker Ståle Økland. 

Skrytebilder

De to mener også sosiale medier, og det at stadig flere får innblikk i hva vi gjør på ferie, har satt sitt preg på reisevanene våre.

– Det å dra på ferie innebærer jo ofte å gjøre ting du ikke gjør i hverdagen. Samtidig er det mange som liker å dele ting på sosiale medier, og da er det mye morsommere å dele noe fra en poltur for eksempel enn fra en strand i Spania, sier trendanalytikeren.

Han sier vi legger ut bilder fra stadig mer eksklusive steder og turer i feeden vår på sosiale medier.

– Vi ser jo også at folk driver med en slags fasadebygging på sosiale medier, og vi ser også da at det er stadig mer eksklusive ting som kommer fram i disse fasadene, sier Økland.

Velstandsøkning

– Folk drar på stadig dyrere ferier, det ser vi er et trendskifte, sier Økland.

Hovedorganisasjonen Virke sier det fortsatt er den tradisjonelle sydenturen som fortsatt gjelder, men at også de ser en økende etterspørsel etter mer aktive ferier. 

– Vi har hatt en velstandsøkning som gjør at det å realisere seg selv, det å dra på den elleville ferien du har drømt om, faktisk er mulig for stadig flere mennesker. Det andre vi har sett, er at folk tenker at de vil oppleve mange ting gjennom livet - at det ikke bare handler om penger og jobb, men at det også handler om opplevelser. Så stadig flere tar 3 måneder eller seks måneder og reiser jorda rundt, for eksempel.

Helseturer

Både trendanalytikeren og Virke-direktøren tror nye type turer vil blomstre opp framover.

– Helsetrenden kommer også, folk vil ikke bare ligge ut på en strand i tre uker, sier McSeveny-Åril.

Han legger til at ekstremturer ikke er noe for alle, og at stadig flere ser mot helseturer. 

– Jeg tror helseturer kommer til å komme mer. Kanskje yoga-turer, kosthold, kombinert med spa osv. Det tror jeg vi kommer til å se mer av, sier Økland.