IS hevder nordmann er drept i Irak

I en ny propagandavideo fra IS navngis en jihadist som skal ha tilknytning til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge IS ble mannen, som kalles Abu Khalid, i forrige måned drept i et angrep på det største oljeraffineriet i Irak, Baiji. Mannen navngis med bilde før og etter at han ble drept.

Viktig oljeraffineri

Videoen som er publisert den 25. april på Youtube, viser en gruppe IS-krigere som angriper installasjonen som står for en tredjedel av Iraks drivstoff. Raffineriet ligger ikke langt fra Tikrit, om lag 200 kilometer nord for hovedstaden Baghdad.

Helt siden terrorgruppa Islamsk Stat opprettet et såkalt kalifat sommeren 2014 har det vært harde kamper om den strategisk viktige installasjonen.

IS sitt propagandamaskineri dokumenterte angrepet på raffineriet med flere opptak der de med tungt skyts og hundrevis av IS-jihadister bevæpnet med automatgevær stormer anlegget.

IS-jihadister løp fra postene

Midt i propagandavideoen kommer det en tekst som på arabisk forklarer at flere IS-krigere rømte fra postene sine i utkanten av raffineriet. De blir stemplet som svikere og forræredere:

«Etter stormingen av Baiji-raffineriet og spredning av kalifatets soldater der, har noen stasjonerte brødre på raffineriets grenser forlatt sine posisjoner og latt ryggen til mujahideen bli avslørt for fienden, noe som førte til fallet av de fleste av dem som var på raffineriet ved bakhold fra sjiamuslimene, et resultat av svikt fra stasjonerte ved raffineriet eller deres forræderi og Gud måtte straffe dem.»

Etter tekstplakaten fortsetter propgandavideon med å vise irakiske soldater som står ved siden av drepte IS-jihadister.

I dag kan TV 2 fortelle at en person fra Norge, ifølge terrorgruppa IS, har deltatt i disse kampene i Irak.

På slutten av propagandavideon til IS ser vi navn og bilde av to drepte menn. Han til høyre blir presentert som innvandreren fra Norge, med kallenavnet Abu Khalid. Under bildet av mannen står det: Måtte Gud godta ham.

Det har ikke lyktes TV2 å finne mannens egentlige identitet.

DREPT: Mannen til venstre skal være en kinesisk IS-kriger. Under bildet av mannen til høyre står det:
DREPT: Mannen til venstre skal være en kinesisk IS-kriger. Under bildet av mannen til høyre står det: "Den norske innvandreren Abu Khaled, måtte Gud godta ham". FOTO: Skjermdump

Minst 15 drept

Til nå har rundt 15 personer med tilknytning til Norge blitt drept i Syria og Irak som jihadister. Blant dem Egzon Avdyli, som ble drept i kamp mot en annen opprørsgruppe i Syria i april 2014 og Abu Aluevitsj Edelbijev, som ble drept i et bombeangrep i desember 2014.

PST kjenner til videoen

Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter overfor TV2 at de kjenner til den nye propagandafilmen fra IS, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.