I verste fall løses ikke airbagene ut som de skal, det har skapt problemer for en rekke av verdens bilprodusenter.  Illustrasjonsfoto: Takata airbags
I verste fall løses ikke airbagene ut som de skal, det har skapt problemer for en rekke av verdens bilprodusenter.  Illustrasjonsfoto: Takata airbags

Tilbakekaller flere tusen biler i Norge

Skyldes mulig feil på airbag.

Mulige feil på airbager produsert av japanske Takata, har skapt problemer for en rekke av verdens bilprodusenter. Takata har levert airbager til en rekke bilmerker. Når det da oppstår feil, får det store konsekvenser.

Flere millioner biler har allerede vært berørt. Nå har Toyota og Nissan akkkurat gått ut med nyheten om at de kaller tilbake 6,56 millioner biler til, på verdensbasis.

Fuktighet trenger inn

Her i Norge dreier det seg om så mye som 17.000 Toyotaer: 

– Vi ønsker ikke å gå på akkord med sikkerheten i Toyota og ønsker å respondere raskt dersom vi oppdager potensielle feil. Vi kaller derfor inn flere tusen biler som kan ha en feil på kollisjonsputene, forteller Toyotas norske informasjonssjef Espen Olsen.

– Vi har gjennomført flere undersøkelser på Takata-produserte kollisjonsputer over hele verden. På deler som er samlet inn i det japanske markedet, er det en risiko for at fuktighet trenger inn i mekanismen over tid. Dette kan føre til at kollisjonsputen ikke utløses på den måten som er normalt, forteller Olsen.

Airbagfeil - gjelder det din bil?

Ingen norske eksempler

– Kjenner dere til noen eksempler her hjemme?

– Nei, vi har ingen informasjon om at det har vært noen feil på kollisjonsputer i Norge, sier Olsen.

Bilene som er omfattet er Corolla, Yaris, RAV4 og Hilux, produsert i tidsrommet fra mars 2003 til mars 2007.

Uklart rundt Nissan

– I samarbeid med veimyndighetene vil vi utarbeide lister over hvem som eier bilene
i dag, og deretter vil det sendes brev med innkalling til verksted til rette
vedkommende. Utskiftingen av kollisjonsputene skjer selvfølgelig uten kostnad for
kunden, men vi beklager allikevel den belastning det innebærer for kundene, avslutter Espen Olsen. 

Den siste runden med tilbakekallinger omfatter også biler fra Nissan, men her er antallet biler her hjemme langt lavere.

– Hos oss gjelder det biler fra 2004-2006. 738 biler er berørt, og kundene vil bli kontaktet og bedt om å komme med bilen for sjekk/bytte av airbag. Modellene det gjelder er Almera, Terrano og X-Trail, forteller Marina Maneas Bakkum som er informasjonssjef for Nissan i Norge.

Airbag for MC: Se hvordan den fungerer