BARNAS FEST: Ikke ødelegg barnas fest med alkohol, er oppfordringen fra Kari Randen i Av-og-til. Foto: Av-og-til
BARNAS FEST: Ikke ødelegg barnas fest med alkohol, er oppfordringen fra Kari Randen i Av-og-til. Foto: Av-og-til

Ber foreldre ta festen en annen dag enn 17. mai

– La 17. mai være barnas dag, sier Kari Randen i alkovett-organisasjonen Av-og-til. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

36 prosent av oss har opplevd berusede voksne med barn til stede på 17. mai, viser en undersøkelse Ipsos-MMI har gjort for Av-og-til.

 – Dette er et høyt tall. Det betyr at mange barn som har gledet seg veldig til 17. mai, men opplever at dagen blir preget av fulle voksne. Det kan gjøre barna redde og utrygge. Det er synd om 17. mai blir en dag der alkohol står i fokus og ikke de felles opplevelsene, sier daglig leder Kari Randen i Av-og-til. 

Kampanjeorganisasjonen jobber for å redusere alkoholbruken i sammenhenger der det kan være farlig eller skadelig for andre har blant annet stått bak kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?»

Mange starter nasjonaldagen med champagne-frokost. 

«Den eneste dagen i året det er sosialt akseptert å starte med alkohol til frokost ser ut til å være barnas dag,» skriver Randen i et innlegg på TV2.nos kommentarside #2sitert.

– Er det ikke greit med et glass bobler eller to?

– Jeg vil ikke si at det er greit. For noen barn kan det være helt uproblematisk, men for barn som har opplevd noe ubehagelig tidligere, kan ett glass være vanskelig, sier Randen.

Hun ber foreldre tenke på 17. mai som barnas festdag og la voksenfesten vente til annen dag.

– Barna gleder seg til is, pølser og 17. mai-tog. Ingen av dem ønsker seg fulle voksne. Ta forventningene deres på alvor og gjør dagen best mulig for dem. Husk at barn opplever endringen i foreldres oppførsel raskere enn vi tror. Når vi voksne synes at stemningen stiger, kan det oppleves fremmed og skummelt for barn, sier Randen.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst