Ken Erik (26) ble sendt hjem av sykehuset – døde av blodpropp

LEVANGER (TV 2): Tobarnsfaren Ken Erik Westermann hadde sterke symptomer på blodpropp, men ble sendt hjem fra sykehuset med diagnosen «rift i leggen».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager senere ble 26-åringen fra Levanger akutt dårlig og døde i ambulansen av en blodpropp på lungene.

– Du hører at gamle folk dør av det eller folk som er operert. Men ikke helt ut av det blå, at man slår seg og dør av blodpropp. Det er så ufattelig, sier moren Tone Tetlien. 

Smerter i foten 

Tre år har gått siden mamma Tone Tetlien mistet sønnen og 26-åringens søstre Alexandra og Kristine mistet broren sin. 26-åringen hadde store smerter i foten, og ble henvist til sykehuset Levanger med mistanke om blodpropp.

– Han slo foten og ble hoven og varm i den. Han klarte nesten ikke å gå, og måtte bruke krykker den uken, forteller moren.

Sønnen ble undersøkt to ganger i løpet av to dager, men legene klarte ikke å finne noen blodpropp i foten hans. Han ble sendt hjem med blodfortykkende medisin som kan øke risikoen for å få blodpropp.

To dager senere svimte han av på badegulvet.

– Det ble ringt ambulanse, og han ble sendt til sykehuset. Han var bevisstløs og døde i ambulansen like utenfor akuttmottaket, forteller moren.

Dødsårsaken var en massiv blodpropp på lungene.

– Det er så ufattelig. Det er helt uvirkelig at det skal gå an egentlig, sier Tetlien.

Burde gjort jobben sin 

De pårørende er svært kritiske til behandlingen Ken Erik fikk ved sykehuset.

– Alt gikk galt. Alt, sier moren.

– Hvis de hadde tatt en skanning av hele kroppen, så hadde de funnet blodproppen. Hvis de hadde gjort jobben sin bedre, så hadde vi fremdeles hatt ham her, sier søsteren Alexandra Larsen.

Helsetilsynet kritiserer sykehuset

Sykehuset Levanger fikk sterk kritikk av Statens helsetilsyn etter dødsfallet.

Tilsynet peker på manglende faglige rutiner og manglende kommunikasjon mellom leger og avdelinger når sykehuset mottar pasienter hvor det er mistanke om blodpropp.

I rapporten stårdet at legene sannsynligvis har oversett blodproppen.

– En undervurdert sykdom

Professor John-Bjarne Hansen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø mener at helsevesenet kan for lite om venøs blodpropp.

– Venøs blodpropp er uten tvil undervurdert med tanke på hvor vanlig den er. Den er undervurdert med tanke på hvor alvorlig den er, påpeker professoren.

Hansen mener at denne folkesykdommen har blitt undervurdert i forhold til andre typer blodpropp. Mens forekomst og dødelighet av blodpropp i blodårene til hjertet og hjernen, altså hjerteinfarkt og hjerneslag, går ned, rammes stadig flere av blodpropp i lungene, sier Hansen.

Professoren forklarer hvordan en blodpropp i blodbanenes lavtrykksystem, altså venene, ofte oppstår og hvordan den blir dødelig.

Venøs blodpropp oppstår som oftest i de dype samleårene i bena. På et eller annet tidspunkt kan hele eller deler løsne og gå via høyre hjertehalvdel og ut i arteriene til lungene.

Dette er en alvorlig tilstand som ifølge professor Hansen, gir 2-3.000 dødsfall i Norge per år.

Professoren mener at tallet lett kan reduseres med blant annet folkeopplysning som får alarmen til å gå hos oss alle hvis man får vondt i foten og opplever pustebesvær. Men ikke minst kan økt kunnskap i helsevesenet og forskning rundt risikofaktorene for blodpropp forebygge opp til 40 prosent av tilfellene, mener professor Hansen

Sykehuset beklager og innrømmer feil

Familien til den avdøde tobarnsfaren Ken Erik Westermann, har savnet at sykehuset tar ansvar for det som skjedde.

– Vi har bare fått en beklagelse på at han var på feil plass til feil tid. De har ikke innrømmet feil, sier moren.

Til TV 2 derimot erkjenner sykehuset at de burde ha gjort mer for å redde livet til Ken Erik.

– Vi har sviktet. Og vi har gjort i helheten en feil her. Hadde det blitt satt i gang behandling på mistanke og supplerende undersøkelser ved usikkerhet om det var blodpropp, så kunne pasienten ha blitt berget. Det at vi mistet en pasient og de mistet en av sine det beklager vi sterkt, sier fagsjef Paul Georg Skogen i Helse Nord-Trøndelag.

Krever oppreisningserstatning

Familien til Ken Erik Westermann vil gå til sak mot sykehuset for å kreve oppreisningserstatning.

I tillegg håper de at historien om Ken Erik bidrar til mer fokus på sykdommen.

– Helsevesenet trenger å få økt kunnskap og kompetanse rundt det her med symptomer. Hvordan man skal klare å berge liv i forhold til blodpropp. Og spesielt til unge folk, sier moren.

– Det er et stort tomrom etter ham. Det er ingen som kan fylle det, sier hun.