Advokatfullmektig Bjørn André Gulstad og politiadvokat Signe Aalling på vei inn til fengslingsmøtet i Asker og Bærum tingrett tirsdag. Foto: Ola Haram/TV 2
Advokatfullmektig Bjørn André Gulstad og politiadvokat Signe Aalling på vei inn til fengslingsmøtet i Asker og Bærum tingrett tirsdag. Foto: Ola Haram/TV 2

Terrorsiktet (48) varetektsfengslet i fire uker

48-åringen er mistenkt for å gi opplæring i metoder eller teknikker for terrorgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en 48 år gammel mannlig ansatt ved Aker Solutions, som er mistenkt for å ha spredt terrorinformasjon.

Mannen ble avhørt i over fire timer mandag på Sandvika politistasjon, og hans advokat sier til TV 2 at hans klient nekter straffskyld. Etter det TV 2 erfarer, mistenkes 48-åringen for å gi opplæring i metoder eller teknikker for terrorgruppen IS.

– Han tar anklagene med fatning og forholder seg til situasjonen som har oppstått. Han har svart på spørsmål politiet har stilt, og er innstilt på å bidra til sakens videre opplysning. Han nekter straffskyld, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad.

Aktiv på nett

48-åringen har de siste årene vært svært aktiv på sosiale medier. Mange av postene hans handler om hva som skjer i Syria og Irak. Flere av hans profiler er den siste tiden enten blitt stengt eller blokkert. 

Kjempet i Irak

Han skal tidligere ha vært i Irak og kjempet mot Saddam Hussein, før han endret oppfatning og ble kritisk til USA. 

48-åringen skal blant annet kjempet på lag med amerikanerne og Iraqi National Congress (INC) som ble ledet av Ahmed Chalabi. Forholdet til Chalabi skal deretter ha surnet og den nå terrorsiktede rømte tilbake til Norge.

Han kom første gang til Norge i 1998 og ble norsk statsborger i 2006. 

Tok avstand fra USA

I 2006 holdt den nå terrorsiktede en tale i en demonstrasjon mot Irak-krigen der han var svært kritisk til amerikanernes tilstedeværelse i Irak. Han har også sittet i en komite i Oslo kommune for Sosialistisk Venstreparti (SV).

Varetektsfengslet i fire uker

48-åringen ble fremstilt for varetektsfengsling i Asker og Bærum tingrett tirsdag ettermiddag, og retten avgjorde at han fengsles i fire uker med brev- og besøkskontroll, samt medieforbud.

Det var hans arbeidsgiver Aker Solutions som varslet politiet etter å ha oppdaget at mannen brøt deres interne retningslinjer, opplyste selskapets kommunikasjonssjef mandag.

Godtar fengsling

Mannen samtykker til fengsling, opplyser forsvarer Brynjar Meling.

– Klienten samtykker i fengsling, Han ønsker å bli sjekket ut av saken. Han har forklart seg uten dokumentinnsyn og samtykker i de restriksjoner som er ham forelagt, sier Meling til NTB.

PST gjorde mandag beslag på mannens arbeidsplass utenfor Fornebu og hans bopel på Østlandet. 48-åringen jobber som ingeniør og er opprinnelig fra Irak.

Han er siktet etter straffelovens paragraf 147 c, bokstav c. Den omfatter å gi opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger.