FINANSSJEFEN: Siv Jensen legger nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FINANSSJEFEN: Siv Jensen legger nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Slik påvirkes du av revidert nasjonalbudsjett

TV 2 gir deg siste nytt om regjeringens reviderte nasjonalbudsjett, som legges frem klokken 10.45.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Regjeringen øker antall oljemilliarder i budsjettet med 5,2 milliarder kroner (som tilsvarer det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet).

Men fordi saldoen på oljefondet var høyere ved årsskiftet enn det regjeringen la til grunn i høst, er uttaket i prosent fra oljefondet ned fra 2,9 til 2,6 prosent.

Budsjettimpulsen, altså effekten nasjonalbudsjettet har på norsk økonomi, forblir nøytral. 

Følg fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i vårt livesenter.

Du må betale 100 kroner mer for strømmen når regjeringen øker elavgiften med 0,5 øre. Mens kommunene er vinnere i årets reviderte budsjett.

Finansminister Siv Jensen foreslår å bevilge 1,1 milliard kroner ekstra til kommunene i revidert nasjonalbudsjett. Årsaken er at kommunene har fått mindre skatteinntekter enn forventet de første månedene i år.

Som TV 2 fortalte mandag styrker regjeringen terrorberedskapen med 130 millioner kroner. Oslopolitiet får 28 millioner kroner ekstra. UDI får 11,3 millioner kroner ekstra til saksbehandling.

Regjeringen foreslår å bevilge omlag 250 millioner ekstra til veiformål. Det er spesielt rassikring som er prioritert. Blant strekningene som er tilgodesett er E39 Romarheimsdalen i Hordaland og Rv 70 Tingvoll - Meisingset i Møre og Romsdal. 

Som statsminister Erna Solberg varslet i sin landsmøtetale for et par uker siden foreslår regjeringen å bevilge 250 millioner kroner ekstra til Syria og nabolandene for å hjelpe flyktninger i nærområdet.

Antall medisinske kvoteflyktninger Norge skal motta økes far 20 til 60, men regjeringen nevner ikke diskusjonen om å ta mot 10.000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria.

Fremskrittspartiet får for første gang i historien prøve ut en av sine gamle fanesaker - statlig betalt eldreomsorg.

– Jeg er veldig stolt av å kunne fortelle at vi har fått gjennomslag for at forsøksordningen med statlig finansiering skal finansieres med en overslagsbevilgning, sa finansminister Siv Jensen (Frp) i sin landsmøtetale.

Det bevilges også mer penger til rus og psykiatri. 

I forbindelse med budsjettet i fjor fikk regjeringen mye kritikk for endringer i uføretrygden. Nye tall viser at 127.000 ville fått redusert inntekten. Derfor foreslår regjeringen å gi flere uføre økt skattefradrag.

Regjeringen setter også av penger til 1000 nye tiltaksplasser. De setter også av 10,5 millioner til et informasjonssenter om 22. juli i første etasje i høyblokka.

I forrige uke ble det lansert en egen tiltaksplan mot barnefattigdom, som det settes av penger til. Det foreslås også tre millioner kroner til forsøk med dyrepoliti i Sør-Trøndelag og mer penger til HV-øvelser i Troms og Finnmark.