FÅR IKKE SPILLE I SESONGSTARTEN: Tom Brady regnes som en av tidenes beste quarterbacker. Nå har han fått en ripe i lakken. (AP Photo/David Duprey)
FÅR IKKE SPILLE I SESONGSTARTEN: Tom Brady regnes som en av tidenes beste quarterbacker. Nå har han fått en ripe i lakken. (AP Photo/David Duprey)

Tom Brady utestenges i fire kamper for balljuks

Knallhard straff for den regjerende Super Bowl-vinneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NFLs kanskje aller største stjerne blir ikke å se i de fire første kampene av sesongen. New England Patriots-quarterback Tom Brady straffes nemlig knallhardt av ligaen etter den såkalte «Deflategate».

Forrige uke ble det lagt frem en rapport der Brady, som er gift med supermodellen Gisele Bündchen, ble pekt ut som en av dem som visste om at materialforvalterne tappet ballene for luft da Patriots tok seg til Super Bowl etter seier i semifinalen mot Indianapolis Colts forrige sesong.

Mandag kveld bekrefter NFL at Brady må stå over de fire første kampene av sesongen, som starter til høsten. Han mister samtidig lønn i de fire kampene, noe som tilsvarer to millioner dollar. Samtidig har Patriots fått en klekkelig bot på én million dollar, samtidig som de mister førsterundevalget i draften neste år, samt fjerderundevalget i draften i 2017.

Brady raser etter å ha blitt suspendert i fire kamper. Nå anker han dommen. Det bekrefter Tom Bradys advokat Don Yee, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Straffen er latterlig og har ikke juridisk grunnlag, sier Yee.

Grunnen til at Brady straffes er fordi han har skadet spillets integritet og rykte. Samtidig legger NFL i et brev til Brady vekt på superstjernens manglende evne til å samarbeide under etterforskningen.

Selv om rapporten fra forrige uke ikke er veldig konkluderende i tonen, mer enn insinuerer den at Patriots' materialforvaltere er skyldig i uryddig trav.

– Vi har konkludert med at det er mer sannsynlig enn ikke at Jim McNally og John Jastremski deltok i å bevisst slippe ball ut fra kampballene etter at de var blitt godkjent av dommeren, heter det i rapporten.

«Deflategate»-saken, som amerikanske medier raskt døpte skandalen, ble rullet opp etter sluttspillkampen mellom Patriots og Indianapolis Colts. Der ble det kjent at lufttrykket i ballene var lavere enn reglene foreskriver, og det oppsto raskt mistanke om at Patriots hadde gjort det med vilje for å skaffe seg en fordel. Klubben benektet å ha manipulert ballene, og Brady avviste kategorisk all kjennskap til at ballene var bløtere enn de skulle. Nå gjør han alt for å renvaske navnet sitt.

– Utfallet av saken var forhåndsbestemt. Det finnes ikke et fnugg av rettferdighet i Wells-etterforskningen (navnet på etterforskningen), sier Yee, ifølge Reuters.

New England Patriots vant sin fjerde Super Bowl etter å ha slått Seattle Seahawks 28-24 forrige sesong.