Styrker terrorberedskapen med 130 millioner kroner

Den skjerpede terrorsituasjon gjør at regjeringen styrker PSTs budsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag vil regjeringen legge frem forslag om å styrke terrorberedskapen.

– Samlet sett er det en tiltakspakke på nesten 130 millioner kroner som nå går til å styrke terrorberedskapen og forebyggingen mot radikalisering og voldelig ekstremisme, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2.

Følg revidert nasjonalbudsjett i vårt livesenter!

Styrker PST

60 prosent av tiltakspakken går til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De får 78,3 millioner kroner på toppen av sitt budsjett på 630 millioner kroner og er dermed en av vinnerne i revidert nasjonalbudsjett. De ekstra midlene skal gå til til økt bemanning og ekstra lokaler.

– Det betyr at PST blir bedre i stand til å holde kontroll på miljøer og følge opp de personene som skal følges opp, bidra til å styrke analysearbeidet til PST, samtidig som vi styrker den lokale innsatsen, sier Anundsen.

ØKER TERRORBUDSJETTET: Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto: TV 2
ØKER TERRORBUDSJETTET: Justisminister Anders Anundsen (Frp) Foto: TV 2

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker ekstra bevilgningen velkommen.

– Det er kjærkomment og helt nødvendig. Man kan aldri bevilge seg ut av et negativt trusselbilde, men man kan gjøre landets sikkerhetstjeneste bedre i stand til å forebygge og komme i forkant, sier Bjørnland.

129,1 millioner

FORNØYD: PST-sjef Benedicte Bjørnland.          Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORNØYD: PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen frem forslag om å styrke beredskapen med totalt 129,1 millioner kroner. Pengene blir fordelt slik:

  • Regjeringen vil øke bevilgningen til politiet med 38,8 millioner. Det meste av dette går til Oslo Politidistrikt.
  • Regjeringen vil øke bevilgningen til PST med til sammen 78,3 millioner, både for å styrke bemanningen sentralt og lokalt, men også for å gi PST ekstra lokaler.
  • Regjeringen vil øke bevilgningen med 10 millioner kroner til en tilskuddsordning for kommuner til lokalt arbeid mot radikalisering og voldelig ekstremisme.
  • Regjeringen vil gi to millioner kroner til et forsøksprosjekt med en mentorordning for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme i kriminalomsorgen.