PÅ NORGESBESØK: Forfatteren, legen og forskeren Giulia Enders foran en rekke utstilte eksemplarer av hennes egen bok om tarmen «Sjarmen med tarmen». Foto: Ida Falch-Olsen / TV 2
PÅ NORGESBESØK: Forfatteren, legen og forskeren Giulia Enders foran en rekke utstilte eksemplarer av hennes egen bok om tarmen «Sjarmen med tarmen». Foto: Ida Falch-Olsen / TV 2

Legen Giulia (25) har solgt over én million bøker om temaet ingen vil snakke om

Giulia Enders mener vi kan altfor lite om tarmen – organet hun selv har lært seg å elske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske legen og forskeren Giulia Enders (25) har solgt over én million bøker om et tema som angår absolutt alle, men som de færreste av oss snakker åpent om.

Nå er hun i Norge for å promotere bestselgeren «Sjarmen med tarmen» – boken om et undervurdert organ som vi absolutt ikke forstår oss godt nok på, mener hun.

– Kroppen har alltid vært der 

Enders ble som 17-åring rammet av en mystisk hudsykdom, og legene slet med å stille en diagnose. Først da hun kom over en artikkel om hvordan ubalanse i tarmfloraen kunne gi utslag i huden, skjønte hun at hennes eget kosthold kunne utgjøre en forskjell.

– Jeg innså hvor lite vi vet om kroppen vår. Dette på tross av at i motsetning til andre systemer, som for eksempel innenfor politikk eller økonomi, har kroppen vår alltid vært der, sier Enders til TV 2.

Hun begynte å studere medisin, og jo mer hun leste, jo mer fascinert ble hun tarmen. Det syv meter lange organet, som har et innsideareal på rundt 30-40 kvadratmeter, var undervurdert, mente hun.

TARMSJARM: Giulia Enders søster har tegnet illustrasjonene til boka, som nå også er tilgjengelig på norsk. Foto: Ida Falch-Olsen / TV 2
TARMSJARM: Giulia Enders søster har tegnet illustrasjonene til boka, som nå også er tilgjengelig på norsk. Foto: Ida Falch-Olsen / TV 2

– Jeg begynte virkelig å sette pris på tarmen. Samtidig så jeg at det var store kunnskapshull, sier 25-åringen.

Gode tilbakemeldinger

Det endte med at Enders tok et friår for å skrive boken «Sjarmen med tarmen», som nå også er utgitt på norsk. Her skriver hun om det som er kroppens nest største nervesystem etter hjernen; hvordan tarmen kan påvirke og forklare alt fra små plager i hverdagen, til svært alvorlige sykdommer.

– Jeg får masse tilbakemeldinger fra lesere på at de nå forstår, setter mer pris på, og kan jobbe med sin egne tarm, sier hun.

Målet hennes er ikke at alle nå skal gå rundt å snakke om det hvis de har trøbbel med avføring eller oppblåsthet, men det er et problem hvis man aldri snakker om det, mener Enders.

Det er hennes egen søster som har tegnet illustrasjonene, og formålet har vært å forenkle tematikken og gjøre den lett tilgjengelig.

– Skam skyldes mangel på kunnskap

Til TV 2 forteller Enders at det er enkelte ting alle bør kunne noe om.

– Man må vite hvordan bæsjing fungerer, både på innsiden og utsiden. For eksempel hvordan du bør sitte på toalettet, sier hun.

Enders avslører blant annet at det moderne toalettet fungerer best hvis man plasserer en krakk under føttene. Da får tarmen en riktig vinkel når avføringen skal ut. Form, konsistens og farge på avføringen kan fortelle mye, og derfor kan det være svært nyttig å ta en titt. 25-åringen tror at mange føler skam når det kommer til tarmrelaterte problemer, og at dette først og fremst skyldes mangel på kunnskap. 

– Skam er noe som oppstår når man ikke vet nok.

Fordi den eneste relasjonen man gjerne har til tarmen er det som til slutt kommer ut, glemmer man at det er så mye mer. Hun tror folk ofte glemmer at hvis man ikke føler seg vel, kan gjerne tarmene forklare mye.

– Vi ser rundt oss for å finne årsaken, men vi har mistet forståelsen for det inni oss.

– Elsker dette organet

Andre ting Enders trekker fram som tarm-temaer hun brenner for, er kunnskap om bakterier, og hvordan kostholdet kan påvirke deg. 

– Vi må huske at 95 prosent av bakterier enten er bra for deg, eller ikke vil påvirke deg i det hele tatt, sier hun.

Hun ønsker ikke gi kostholdsråd, men håper å bidra til at folk forstår hvorfor for eksempel noen ikke tåler gluten, mens andre bør være forsiktig med melkeprodukter. 

– Dette med glutenallergi er for mange en følelsesladet debatt. Her vil jeg bidra med fakta. 

25-åringen er nyutdannet lege, og fortsatt gjenstår praksis. Hun er imidlertid helt sikker på at det er mage- og tarm som er hennes felt, og at det er gastroenterolog hun vil bli. 

– Jeg har forsøkt å være åpen for at det kanskje kan være noe annet jeg vil spesialisere meg i. Men etter bare én dag på pediatri innså jeg at jeg kommer alltid tilbake til tarmen. Jeg elsker virkelig dette organet.