Mener det er berettiget harme å hate Tesla

- Folk knytter Tesla til å ha mye penger og være privilegert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tesla har de siste årene vært den store snakkisen på bilfronten. Ingen kjøper flereTesla i forhold til folketallet enn oss nordmenn. Denne bilen nyter godt av alle elbilfordelene, og i praksis er det "halv pris" på Tesla Model S i Norge, takket være null moms og ingen engangsavgift.

Samtidig er det ingen tvil om at Tesla-fenomenet er omdiskutert. Ikke alle har like mye sans for at en bil som dette slipper så gunstig gjennom avgiftsnivået. "Skattelette for de rikeste", er blant karakteristikkene som har blitt Model S til del.

– Ikke misunnelse

En av dem som har sett nærmere på fenomenet Tesla. er førstelektor Karl Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen.

Mandag morgen var han sammen med Venstres Abid Q. Raja gjest på God morgen Norge på TV 2. Tangen er kjent for sterke og klare meninger – det har han også om Tesla. Han mener rett og slett at det å hate Tesla ikke er misunnelse, men berettiget harme:

Ny Tesla: – Det råeste jeg har kjørt!

Blitt symbolet på elbil

– Du merker at folk knytter Tesla til endel andre ting, til å ha mye penger, til å være privilegert og merkelig nok: Til å være litt hevet over andre, ikke bry seg så mye om samfunnet.

– Når jeg bruker begrepet "berettiget harme" så er det fordi det kommer fra noe. Tesla har liksom blitt symbolet på elbil, den preges av at det er de som har mye, som får enda mer. De som har mye, får ekstra med midler for å være moralsk gode i tillegg, sier Tangen, på God morgen Norge.

Også mye bra

Han utdyper: 

– Det jeg frykter, er at måten Tesla har blitt lansert på, vil skade miljøsaken. Det er så ergelig for mange, at det virker som det er de rike som breier seg med miljøvennlighet, mens det er umulig for folk flest å gjøre det. Jeg tror det hadde vært lurere, om man hadde smurt det bredere utover, for å få mer folkelig støtte. 

Samtidig understreker Tangen at han også ser andre sider ved Tesla. 

– Jeg synes det er mye bra med Tesla, de er teknologidrivende. De gamle elbil-entusiastene, som gikk på Steinerskolen og hadde ruglete genser, de var karikaturen av en miljøverner. Da Tesla kom, endret sosiologien seg veldig, i hvem som har elbil.

Ny Tesla-boom i bruktmarkedet

Vil forandre bilvanene

Abid Q. Raja er selv Tesla-eier. Han føler seg ikke truffet av det Karl Fredrik Tangen sier, og mener tvert imot at dette er musikk i en politikers ører. 

– Vi ønsker jo å forandre miljøvanene. Du kan være opptatt av miljøet og samtidig være kul, eller urban, eller en moderne person. Dersom folk blir misunnelige av å se flotte elbiler, og det vil komme mange flotte elbiler framover, vil det forandre bilvanene. Og det er nettopp det som er politikernes oppgave, å tilrettelegge for at folk skal kjøpe lavutslippsbiler og nullutslippsbiler, sier Raja på God morgen Norge. 

Få med deg hele klippet øverst i denne artikkelen.

Hva mener du om dette? Si din mening i kommentarfeltet under:

Så billig blir Teslas nye storselger