Derfor er norske kvinner usikre på sin egen mage

Svært få av oss har fått utdelt timeglassfigur fra naturens side.

Forrige uke ble «pappakoppen» hyllet på sosiale medier, og i flere av landets største nettaviser.

Nå mener flere at kvinnene har like stor rett til å ha noen kilo ekstra, spesielt når det gjelder magen, som så mange har komplekser for.

Kari Løvendahl Mogstad er fastlege, univesitetslektor og fembarnsmor. Hun har selv hatt et anstrengt forhold til for magen sin, men mener nå at kvinner må lære seg å slappe mer av. Mogstad skrev kronikken «Magen vår - vårt siste tabu» i Adressa.

SLAPP AV: Det kan være helseskadelig å hele tiden bekymre seg for hvordan man ser ut. Foto: Colourbox.
SLAPP AV: Det kan være helseskadelig å hele tiden bekymre seg for hvordan man ser ut. Foto: Colourbox.

Langt tilbake i historien

– Kroppen hylles som et tempel, men enkelte kroppsdeler hylles mer enn andre. Puppene skal være store og rumpa skal være stor, men etter en fødsel skal magen være flat med en gang, sier Løvendahl Mogstad til God morgen Norge.

Og det er ikke bare dagens trender som har gjort kvinnene usikre på midtpartiet.

– Historisk sett har vi pakket magen inn i korsett, og det å ha en slank mage har vært tegn på rikdom, sier universitetslektoren.

Bør holde kjeft

– Det å legge på seg rundt midjen har sammenheng med hjerte- og karsykdommer. Det er en av de andre grunnene til at det ikke status å ha stor mage. Men kvinner i overgangsalderen har en tendens til å legge på seg rundt magen, sier Løvendahl Mogstad.

For å ikke føre de negative holdningene videre til barna, har hun én klar oppfordring.

– Vi voksne bør holde kjeft. Vi kan ikke sitte å klage og syter over kroppen vi ikke har. Dropper vi det, kan det ha mye å si for våre barn.

Og timeglassfiguren er bare å glemme.

– Bare åtte prosent er så heldige at de er født med en timeglassfigur, så det er helt umulig for mange å få drømmekroppen, sier hun.

Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.