KJENDISSTYLIST: Erlend Elias Bragstad har gjort karriere som stylist. FOTO: Stella Pictures
KJENDISSTYLIST: Erlend Elias Bragstad har gjort karriere som stylist. FOTO: Stella Pictures

Erlend Elias (32) pratet med skolebarn om homofili – det ble for mye for læreren 

Erlend Elias Bragstad skulle bare prate til barn og ungdom om å være samisk og homofil. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Várdobáiki samisk senter har siden i høst hatt fokus på identitet, seksualitet og helse for samiske barn og unge. Nest siste seanse skulle handle om det å være samisk og homofil.

– Nær åpen dialog

Arrangementet ble en magisk stund for både kjendisstylist Erlend Elias Bragstad som var invitert, arrangør og gruppen med barn og ungdom som var tilstede søndag.

– Det var en nær, åpen og fin dialog, sier prosjektleder for «Identitet, seksualitet og helse» ved Várdobáiki, Tone Elvebakk. Hun sier at Erlend Elias nådde fram til barna på en fantastisk måte.

Men den fine opplevelsen blir satt i skyggen av kommentarer skrevet av en lærer i kommunen. Allerede før helgen gikk en lokal lærer ut på Facebook og skrev at han syntes det var forkastelig at en homofil kjendis ble invitert til å spre sitt budskap til unge følsomme barnesinn.

Saken ble først omtalt i avisa Fremover.

Læreren var ikke tilstede på selve arrangementet søndag, men samme kveld fortsatte han kritikken sin mot tilstelningen:

FOTO: Skjermdump
FOTO: Skjermdump

«Det ser nå ut som at barn ikke lengre får være barn uten at dem skal påvirkes av homofil seksualitet. Prosjektet er skjevt i dobbelt betydning siden heterofil seksualitet ikke er satsningsområde, når det først skal fokuseres på seksuell identitet» skriver han

Både prosjektlederen og Erlend Elias reagerer kraftig på utsagnet læreren kom med på sin offentlige facebookside.

Dobbel minoritet

– Homofili var et av temaene vi ønsket å ta opp. Alle i barne- og ungdomsgruppen er samiske og tilhører en minorietet. Når man er homofili i tillegg har man en dobbelt minoritet, som kan være ekstra utfordrende for en ung person å håndtere.

Erlend Elias er både er samisk og homofil, og ble derfor invitert for å snakke med gruppa.

– Det ble en veldig fin stund. Han delte sine erfaringer om det å være samisk og homofil. Han var veldig ærlig og nær. Han oppnådde en dialog, barne og ungdommene stilte spørsmål og fikk svar. Det gikk både på det å være same og det å være homofil, sier Elvebakk.

– Reflekterte unger

Erlend Elias hadde også en fin opplevelse i møte med gruppa.

SAME: Erlend Elias Bragstad er stolt av sitt samiske opphav. Foto: Stella Pictures
SAME: Erlend Elias Bragstad er stolt av sitt samiske opphav. Foto: Stella Pictures

– Jeg fortalte om min egen oppvekst som var i en tid når man ikke visse hva homofili var. Barna satt som tente lys. De var så reflekterte og snakket om hva de hadde gjort hvis de var homifile, eller hvis de fikk en venn som var homofil, sier Erlend Elias.

Han forteller at det oppsto mange fine diskusjoner under møtet med gruppen.

– Det var en fin og fortrolig arena der de kunne snakke om alt de lurte på, sier han.

– Vi snakket ikke om seksuelle forhold. Men generelt om følelser og hva det innebærer være lesbisk og homofil eller transseksuell.

Erlend Elias lot seg røre av en ti år gammel jente som sa at hun mente at vi burde slutte å snakke om homofile som annerledes.

– De var så reflekterte og modne, skryter Erlend Elias.

– Sjokkerende mye hat

Kjendisgjesten fikk vite om utsagnene fra læreren dagen før han skulle komme, men valgte bevisst å ikke lese det.

– Jeg ville ikke det skulle påvirke meg. Ingen skal få stoppe meg i å snakke om noe som er så viktig, sier han. 

Erlend Elias mener det fortsatt er mye tabu og hat mot homofile.

– Det er virkelig sjokkerende. Jo mer man går inn i sakens kjerne, jo verre er det. Det finnes fortsatt mye sterkt hat mot homofile rundt om i landet, sier han.

Han sier hatet og fordommene finnes overalt, men at det ofte henger sammen med religion og uvitenhet.

– Jeg tenker at det er en grunn til at selvmordsstatistikken er så høy. Spesielt i nord. Og det er ikke fordi jeg drar rundt på skoler og snakker som jeg gjør, men fordi det ties i hjel og ses på som synd og skam, sier han.

Tausheten må brytes

En Fafo-rapport fra 2009 viser at homofili har vært spesielt tabubelagt i samiske miljøer. Rapporten viser hvordan kjønnsroller, familiebånd, religion, tradisjoner, diskriminering og fordommer gjør det vanskelig å stå frem som lesbisk eller homofil i et samisk miljø. 

«De har opplevd avvisning og diskriminering, men er samtidig stolte av å være både same og lesbisk eller homofile. Hvis en skal få redusert fordommene må tausheten brytes, konkluderer rapporten» som ble skrevet for seks år siden.

– Det er forferdelig at man i 2015 skal oppleve trakassering fordi man er homofil, sier Elvebakk. Hun mener det er viktig å ha åpenhet rundt homofili, og at det er viktig å ta opp temaet med barn og unge. 

Læreren kommenterte først Erlend Elias' besøk på Elvebakks private facebookside. Hun slettet kommentarene hun opplevde som hets.

– Jeg tolererer ikke at noen hetses på min private side, derfor slettet jeg det. Vi tar gjerne imot kritikk, men dette er trakassering av en person på grunn av hans legning, sier hun.

Lærer til flere av barna i gruppen

Læreren er fast ansatt på en skole i Skånland kommune. Han kritiserer i innlegget at kommentarene hans er slettet, og har derfor kopiert dem, og lagt dem ut på sin åpne facebookside.

Elvebakk mener det er problematisk og skremmende at han står fram med slike holdninger når han lærer.

– Barn som var i denne gruppa er kanskje i time med denne mannen i dag, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med læreren som sier han står for det han skriver, men han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.