ÉN av ti innrømmer at de aldri vasker bilen

Og det kan være veldig dumt av dem.

Noen vasker bilen så ofte at den aldri rekker å bli skitten, andre dropper bilvasken fullstendig. Ti prosent av oss forteller at de aldri vasker bilen sin.
Noen vasker bilen så ofte at den aldri rekker å bli skitten, andre dropper bilvasken fullstendig. Ti prosent av oss forteller at de aldri vasker bilen sin.

Er du blant dem som vasker og pusser på bilen hver søndag, eller kan det gå mye lenger mellom hver bilvask?

To tredjedeler av bileierne venter mer enn en måned mellom hver gang de kjører innom en bensinstasjon eller vaskehall for å gjøre rent bilen. Det viser en undersøkelse foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Også blant dem som vasker bilen hjemme på egen gårdsplass svarer drøyt halvparten at det skjer sjeldnere enn en gang i måneden.

Mer enn 10 prosent innrømmer at bilen aldri blir vasket, verken hjemme eller i automat.

Tærer på lakken

– Det overrasker meg kanskje ikke, for det er sannelig mange skitne biler å se ute i trafikken. Men det er likevel et altfor høyt tall. Ved å ikke vaske den, tar man svært dårlig vare på den store investeringen bil er for de fleste av oss. Og det handler absolutt ikke bare om det visuelle, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Vi bor i et land hvor det er mye salting på vinteren. Det tærer hardt på lakken, særlig når skitten får sitte lenge på. Dette sammen med steinsprut, er en veldig uheldig kombinasjon. Derfor er det svært viktig å holde bilen ren og gi den en runde polering, minst to ganger i året.

De lo litt på bilverkstedet da denne kom inn

Vaske selv

– Ja, for bilene ruster fortsatt?

– Det gjør de i alle høyeste grad! De siste årene har vi fått mer miljøvennlig lakk som i praksis viser seg å være mer sårbar. Mitt inntrykk er også at flere bilprodusenter bruker et tynnere lakklag nå enn tidligere. Det kan handle om både penger og vekt. I sum gjør det at det ikke skal mye til før rusten setter seg. Det koster penger å utbedre, og går det for langt, kan det rett og slett gjøre at en eventuell reparasjon koster mer enn det bilen er verdt, sier Benny som har ett konkret råd til alle bileiere:

– Det er å vaske bilen selv, om ikke hver gang, så i alle fall innimellom. Da er det viktig å ta seg god tid og gå grundig over bilen. Sjekke om det er steinsprut eller skader i lakken. Og det beste er å avslutte med en runde polering. Da får lakken et ekstra lag, som både beskytter og gjør at skitten ikke så lett fester seg.   

Rust på bruktbil? Dette er de 20 beste

Rustholken gikk for nesten 15 millioner kroner