NØDNETT: Dette bildet er fra en demonstrasjon av det nye digitale nødnettet.  Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX
NØDNETT: Dette bildet er fra en demonstrasjon av det nye digitale nødnettet. Foto: LINN CATHRIN OLSEN / SCANPIX

Nødnettet kostet seks milliarder
– ikke bygget for normal datatrafikk

Til tross for en pris på 6 milliarder er ikke det digitale nødnettet bygget for normal datatrafikk. Nå skal de vanlige mobilnettene tas i bruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) vurderer å bruke nettene til kommersielle tilbydere – som Netcom og Telenor – til datatrafikk. På den måten skal også politi, brannvesen og helsevesen få kunne bruke tunge, datakrevende tjenester som video når det smeller.

– I Norge har vi dratt teknologien til nødnettet så langt som det er mulig. Så må vi se om vi kan supplere med mer data. Da er det ikke så mye valg, du må lene deg på de kommersielle mobilnettene, sier Tor Helge Lyngstøl, direktør for nødnettet, til Bergens Tidende.

Meningen er at nettene til Telenor og NetCom skal supplere nødnettet på datatrafikk, mens all tale og det mest kritiske av datatrafikken skal gå på det vanlige nødnettet.

– Nødnettet er utmerket til det er laget til, nemlig tale. På data er det derimot interessant å bruke de kommersielle, sier Lyngstøl.

Nødnettet er kryptert og gir alt fra politi til den lokale Røde kors-gruppen mulighet til å snakke på samme samband. Ved en ulykke kan både politiet, luftambulansen, Sivilforsvaret og andre lett kommunisere. (©NTB)