Jon Ludvig Hammer tok seier i første parti av EnterCard Chess Qualifier. Her fra sjakk-OL i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Jon Ludvig Hammer tok seier i første parti av EnterCard Chess Qualifier. Her fra sjakk-OL i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Hammer tok seieren i første runde

Det ble også Norges eneste helpoeng på første dag i EnterCard Chess Qualifier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg turneringen på TV 2 Sportskanalen og TV2.no mandag fra kl 20!

Første runde av EnterCard Chess Qualifier gikk av stabelen i dag, med Magnus Carlsen i programlederrollen. Tre av totalt seks spillere er nordmenn.

Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein er kjent fra TV2s sjakksendinger, og er henholdsvis nummer to og tre i Norge.

Aryan Tari er kun 15 år, men allerede nummer fem i Norge, og den beste i sin aldersklasse i Europa.

Hammer tok seieren

EnterCard Chess Qualifier er en kvalifiseringsturnering hvor vinneren får den 10. plassen i Norway Chess, og sjansen til å spille mot den ypperste verdenseliten i sjakk – blant annet vår egen verdensmester Carlsen.

Hammer hadde hvit mot den danske veteranen Curt Hansen. Hansen gjorde nylig comeback etter mange års pause med en andreplass i det danske mesterskapet. Nordmannen har tidligere spilt dagens åpning, under sjakk- OL i Tromsø i høst. 3

Ifølge han selv gikk ikke det bra, og ønsket i dag å vise at han faktisk kunne spille denne åpningen. Hammer fikk et lite posisjonelt press mot sentrumsbøndene til sort, og da de kom inn i sluttspillet var det klart at vår mann hadde fordelen.

Med hvits gode springer mot sorts dårlige løper og svake bønder, tok Hammer seg den tid han trengte for å hale seieren i land.

Agdestein i trøbbel

Agdestein fikk en veldig komplisert stilling med hvit mot Sveriges høyest rangerte, Nils Grandelius. Simen var på ett tidspunkt bonde over, men med noen dårlige brikker.

Etter hver gav han bonden tilbake i håp om å få spill. Svensken fikk bedre offiserer, særlig hesten på f4 var irriterende for vår mann. Derimot utnyttet ikke Grandelius dette tilstrekkelig, og etter tårnbyttet ebbet partiet ut i remis.

Unggutten Tari spilte sort mot feltets høyest ratede spiller i franske Laurent Fressinet. Tari startet solid, men ble presset mer og mer tilbake av den erfarne franskmannen. Fressinet fikk skapt svakheter i sorts stilling, og etter hvert falt en bonde på d6.

Etter dette var det en umulig snuopperasjon for det unge talentet. Men tap med sort mot feltets sterkeste spiller er ingen katastrofe. Turneringen spilles over hele 10 runder, så vi skal absolutt ikke se bort ifra at Tari hever spillet og slår fra seg.

Mer sjakk mandag

I morgen møter Hammer førsterangerte Fressinet med hvit, noe som kan bli et nøkkeloppgjør i kampen om førsteplassen.

Vi får også det første norske oppgjøret med Tari – Agdestein. Siste parti er Hansen - Grandelius.

NattSjakk med Magnus kan du se på TV2 Sportskanalen og her på tv2.no i morgen fra kl. 20:00.