LOKKE KVINNER UTENLANDS: Sædbanken vil gjøre det mer attraktivt for danske kvinner å reise utenlands for å donere eggene sine (illustrasjonsbilde) Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
LOKKE KVINNER UTENLANDS: Sædbanken vil gjøre det mer attraktivt for danske kvinner å reise utenlands for å donere eggene sine (illustrasjonsbilde) Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Sædbank tilbyr danske kvinner gratis ferie i bytte mot egg 

Det er mangel på donoregg og med gratis ferie skal flere få lyst til å bidra. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens største sædbank, Cryos International er oppgitt over dansk lovgivning. I Danmark er det ikke lov å betale kvinner for å donere egg. 

Firmaet har i åresvis forsøkt å endre loven, slik at kjøp av egg skal bli lov. De kaller ordningen absurd og diskriminerende. 

Gratis spaferie

For å snike seg rundt disse reglene innfører de i stedet premiering. Kvinner som donerer egg får gratis spaferie, med alt inkludert, mot at de donerer egg ved en spansk, gresk eller tsjekkisk fertilitetsklinikk. De vil også få i underkant av 3000 kr som kompensasjon. 

Ifølge Jyllands-posten ønsker sædbanken å gjøre det mer attraktivt å donere egg. Man kan enten donere anonymt, eller for å hjelpe en man kjenner. I tillegg kan man velge om man vil fryse ned ekstra egg. De vil da kunne bli oppbevart i opp til 15 år. 

Usmakelig ordning 

Det etiske rådet i Danmark er imidlertid ikke begeistret. 

– Eggdonasjon skal ikke skje av økonomiske grunner, sier overlege Elisabeth Carlsen. Hun kaller ordningen usmakelig. 

Direktøren i den danske delen av Cryos Ole Schou ser derimot ikke problemer med premieringen. 

– Det vi vil gjøre er fullt lovlig i de aktuelle landene, og både sikkerheten og kvaliteten er på plass. Dersom det ikke tilbys en økonomisk kompensasjon, får vi ikke inn nok donoregg til de barnløse. 

I Sverige får kvinner som donerer egg 9000 kr. I Norge er eggdonasjon forbudt. Men Bioteknologirådet gikk i mars 2015 inn for at det må bli tillatt.