Høyre kan gå mot tidenes beste valg

Det er igjen borgerlig flertall i Oslo på TV 2s storbyprognose i mai. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at De Grønne har vært på vippen på alle prognosene for Oslo så langt i år, gjenvinner de borgerlige partiene flertallet på TV 2s prognose for mai, som er laget på grunnlag av kommunevalgmålingen fra TNS Gallup.

Rekord for Høyre

Det ser ut til å gå en vårlig høyrebølge over mange av de store kommunene. Dersom det var valg i dag ville nemlig partiet gjort tidenes beste kommunevalg, viser kommunevalgmålingen TNS Gallup har laget for TV 2 i mai. Høyre får en rekordoppslutning på hele 30,0 prosent, en fremgang på 5,4 prosentpoeng fra april.

Det ville betydd ny kommunevalgrekord for Høyre som aldri har gjort det bedre ved lokalvalg enn i 1979 da de samlet 29,2 prosent av velgerne. 

– Det er historiske bra tall, og dette kommer på toppen av at vi gjorde det nest beste kommunevalget vi noen gang har gjort i 2011, sier en fornøyd Erna Solbert til TV 2.

Blått flertall i Oslo

Et slikt valgresultat betyr at Høyre sammen med dagens samarbeidspartnere beholder makten i hovedstaden. TV 2s Osloprognose som er laget på grunnlag av målingen, viser nemlig at Høyre blir største parti i hovedstaden med 22 mandater, mot Arbeiderpartiets 20.

De borgerlige partiene samler 31 mandater, mens venstresiden sammen med De Grønne får 28 mandater. Dette er den første TV 2 prognosen i år som peker på borgerlig flertall i hovedstaden.

Også i Bergen og Stavanger viser prognosen at de fire borgerlige partiene har flertall, mens det er rødgrønt i Trondheim og De Grønne er på vippen i Tromsø.

– Det kan være en drømmeposisjon hvis vi kan få gjennomslag for en del av den politikken vi står for, sier førstekandidat for Miljøpartiet de grønne i Toms, Barbara Vögele til TV 2.

Ap mest tilbake  

Arbeiderpartiet som har ligget høyt også på kommunevalgmålingene går tilbake med 1,8 prosentpoeng til 33,0 i mai. Det er fortsatt over forrige lokalvalg på 31,7 prosent, men Arbeiderpartiet er nå bare tre prosentpoeng større enn Høyre. Dermed glipper makten på prognosen i flere av de store kommunene.

Fremskrittspartiet får 9,7 prosent (- 0,3), Senterpartiet 7,3 (+ 0,1), Venstre 5,0 (+ 1,1), SV 4,7 (som sist), Kristelig Folkeparti 4,2 (- 0,7), De grønne 3,0 (som sist), Rødt 1,3 (- 1,0) og andre partier og lister 1,8 prosent. 

TV 2 lager prognoser for de 114 største kommunene, det vil si kommuner med mer enn 10.000 innbyggere på grunnlag av kommunevalgmålingene.

Røde kommuner

I mai får Arbeiderpartiet rent flertall i Aurskog-Høland, Rælingen, Ringsaker, Stange, Vestre Toten, Kristiansund og Hammerfest.

Sammen medde rødgrønne partiene får Ap flertall i Fredrikstad, Sarpsborg, Eidsvoll, Fet, Nes, Sørum, Elverum, Kongsvinger, Gjøvik, Gran, Lillehammer, Østre Toten (her kan det også dannes flertall med Sp og de borgerlige partiene), Kongsberg, Modum, Nedre Eiker, Ringerike, Voss, Malvik, Melhus, Orkdal, Trondheim, Levanger, Namsos, Steinkjer (her kan det også dannes flertall mellom Sp, Høyre og Frp), Verdal (her er det flertall med Ap, og SV), Rana, Sortland (hvor Rødt eller MDG må være med), Vefsn og Alta.

Blått flertall

Høyres flertall gjør at partiet får rent flertall på prognosene i Asker, Bærum og Oppegård. Sammen med Frp har Høyre flertall i Ullensaker, Drammen, Røyken, Øvre Eiker, Nøtterøy, Sandefjord, Lillesand, Klepp, Sola og Os.

I Enebakk, Bamble, Kristiansand, Mandal, Søgne, Vennesla, Eigersund, Gjesdal, Karmøy, Randaberg, Time, Tysvær, Bømlo, Fjell, Kvinnherad og Lindås mer det flertall for Høyre, Frp og KrF.

Høyre, Frp og Venstre får flertall i Nittedal (her kan også de rødgrønne og venstre danne flertall som i dag), Oslo og Molde. 

Dersom alle de fire borgerlige samarbeider har de flertall i Askim, Halden, Rygge, Frogn, Nannestad, Ski, Vestby, Holmestrand, Horten, Larvik (her kan det også dannes flertall mellom de rødgrønne og Venstre som i dag), Stokke, Tønsberg, Arendal, Grimstad, Askøy, Bergen, Stord (hvor de også trenger enten Stordlisto eller partiet De kristne), Flora, Ørsta og Harstad.

Høyre og Frp trenger enten KrF eller Venstre for å danne flertall i Eidsberg, Moss, Lier, Haugesund, Sandnes (hvor det også kan dannes flertall med Ap, Frp og Sp), Stavanger (hvor en annen tenkbar mulighet er Ap, SV, MDG, Frp, Pensjonistpartiet og Rødt) og Ålesund.

De Grønne og bygdelister

I Nesodden, Ås, Kragerø, Notodden, Førde, Størdal,  Bodø, Narvik, Vestvågøy og Tromsø er De Grønne på vippen mellom blokkene.  

Lokale lister er på vippen i Lørenskog, Skedsmo, Hamar, Porsgrunn, Skien, Hå, Strand og Lenvik.

Om prognosen og målingen

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2. Det er de samme personene som er intervjuet som fikk spørsmål om hva de ville stemme ved stortingsvalg, og svært mange svarer ulikt på de to spørsmålene. Målingen er tatt opp 27. - 30. april med og 950 personer med stemmerett er intervjuet i tidsrommet 27. - 30. april. 78,5 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere. Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.