Gråtkvalt Anette (32): – Jeg tilbragte dagene på toalettet

Én av fire kvinner sliter med lekkasje av urin og avføring etter fødsel. For Anette Kvernvik (32) ble tiden etter fødselen et mareritt. Still dine spørsmål om fødselsskader i nettpraten!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så mange som én av tre kvinner sliter med lekkasjeproblemer i forbindelse med graviditeten, mens én av fire kvinner også sliter i ettertid av fødselen. Dette kommer fram i en doktorgradsstudie hvor 1600 førstegangsfødende kvinner i alderen 18 til 46 år har deltatt.

– Mange kvinner blir møtt med en holdning om at lekkasjeplager er helt normalt etter graviditet og fødsel, men hvis de går med plager som varer utover seks uker, bør dette tas opp ved seksukerskontroll, sier fysioterapeut og forsker ved Sykehuset Østfold Hege Hølmo Johannessen som utførte studien.

Har du spørsmål rundt fødselsskader? Fysioterapeut og forsker Hege Hølmo Johannessen og fagutviklingsjordmor Ann Morris svarer på dine spørsmål fra kl. 15.30. Send inn dine spørsmål i nettpraten nederst i saken!

Dramatisk fødsel

Da Anette Kvernvik (32) skulle føde sitt første barn i 2008, endte det i en svært dramatisk fødsel.

– Sønnen min ble født fem uker for tidlig. Jeg følte hele tiden at barnet satt fast, men jordmor og gynekolog ville ikke høre på det. Etter å ha kjempet lenge ville jeg ha keisersnitt, men da fikk jeg beskjed om at alle kvinner ville ha det fordi det gjorde vondt. Til slutt var det fire leger til stede for å hjelpe, og det endte med at en av dem måtte stikke inn hele armen og dra barnet ut, forteller Anette.

Ble ikke hørt

Anettes underliv revnet fullstendig etter fødselen. Hun ble sydd igjen, mens sønnen fikk hjertekompresjon etter den dramatiske fødselen. I fire uker ble de liggende på sykehuset fordi sønnen måtte følges opp. Flere ganger i løpet av oppholdet ba Anette om hjelp for sine egne skader, men ble avvist.

– De sjekket det opp fordi jeg maste, men de sa at alt så helt fint ut. Det var det ikke, sier Anette.

Anette ble så skrevet ut og fikk ingen oppfølging etterpå.

– Jeg isolerte meg

Det var svært lite som skulle til før Anette opplevde lekkasjer.

– Bare det å gå ned en trapp kunne føre til at det kom ut ting uten at jeg merket det. Jeg tilbragte de fleste dagene på toalettet og isolerte meg fra omverdenen. Jeg fant alltid på unnskyldninger for hvorfor jeg ikke kunne møte folk, sier hun.

Etter å ha gått hjemme med lekkasjer og uhell i tre måneder, ringte Anette for å få en etterkontroll og fikk det til slutt.

STOMI-OPERERT: Anette Kvernvik (32) må nå leve med utlagt tarm på grunn av fødselsskadene. Foto: privat
STOMI-OPERERT: Anette Kvernvik (32) må nå leve med utlagt tarm på grunn av fødselsskadene. Foto: privat

– Da sa de at det ikke var normalt å sjekke før det hadde gått ett år, og ba meg komme tilbake når det hadde gått ni måneder. Også da sa de at alt så fint ut, forklarer Anette.

Fikk hjelp

Etter nimånederskontrollen ble hun likevel henvist til Ahus. Først da ble hun tatt på alvor og hun fikk påvist inkontinens. Anette fikk operert inn en pacemaker i underlivet som skulle få lukkemuskelen til å fungere bedre. Operasjonen ga komplikasjoner, noe som har gjort at hun nå må leve med stomi og utlagt tarm, trolig resten av livet.

– Jeg vil aldri legge tarmen tilbake. Så lenge den fungerer som normalt er jeg kjempefornøyd, avslutter Anette.

–Trist at hun ikke ble hørt

Ann Morris er fagutviklingsjordmor ved Sykehuset Østfold, som har vært et foregangssykehus for fokus på fødselsskader. Hun synes det er sørgelig å høre Anettes historie.

– Det er veldig trist å høre Anettes historie, særlig opplevelsen av at hun ikke ble hørt. Denne skaden kunne vært behandlet tidligere, sier hun.

Det er særlig to ting som kan være med på å hindre at flere opplever inkontinens etter fødsel.

– For det første må leger, jordmødre og helsesøstre være flinkere til å stille spørsmål mødrene kan svare ja eller nei på. For eksempel 'har du problemer med urinlekasje?', samt at kvinnene må tørre å si ifra og være åpne om det som Anette har vært - selv om det kan være pinlig for mange, sier Morris.

Har du spørsmål rundt fødselsskader? Fysioterapeut og forsker Hege Hølmo Johannessen og fagutviklingsjordmor Ann Morris svarer på dine spørsmål fra kl. 15.30. Send inn dine spørsmål i nettpraten under!