Selvsikker Tettey hyller manageren før opprykksdrama

– Dersom vi hadde hatt ham fra sesongstart, hadde jeg hatt ferie som Premier League-spiller nå, sier Alexander Tettey til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Ipswich-Norwich på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 13.15!

Selvmålet mot Middlesbrough og den knuste drømmen en direkte opprykksplass har Alexander Tettey (29) lagt bak seg for lengst. Til helgen spiller nordmannens Norwich den første av potensielt tre skjebnekamper. I en enden av regnbuen på Wembley ligger skatten - en billett som gir adgang til Premier League.

– Jeg har veldig, veldig lyst til å spille i Premier League igjen. Å spille i Championship er noe jeg håper jeg bare gjør i én sesong, sier Tettey til TV 2.

– Det blir kaos
Som om kampen ikke var viktig nok i seg selv: Erkerival Ipswich er motstander i de to kampene i playoff-semifinalen.

East-Anglia-derbyet har i de senere år fått det humoristiske tilnavnet «Old Farm», som spiller på det tradisjonelle «Old Firm»-oppgjøret mellom Celtic og Rangers i Glasgow. De to kommende kampene regnes som de største og mest betydningsfulle mellom lagene siden Milk Cup-semifinalen for 30 år siden.

– Det blir kaos. Det er ikke som å spille en vanlig ligakamp, der det står om tre poeng. Her handler det om å få spille i Premier League. Det blir en helt annen stemning, press og forventninger. Det er bare artig å spille sånne kamper, sier Tettey.

Da Tettey kom til Norwich i 2012, var det som Premier League-spiller. En solid ellevteplass i sin første sesong, ble fulgt opp av et skuffende nedrykk i 2014 etter en fryktelig tapsrekke i sesonginnspurten.  

Norwich og Tettey maktet ikke å kapre en av de to øverste plassene på Championship-tabellen som gir direkte opprykk til Premier League denne sesongen. Men drømmen lever fremdeles.

– Laget er veldig fokusert på jobben som skal gjøres. Det er ingen som er lei seg for at vi ikke klarte topp to og direkte opprykk. Det var ikke i en enkeltkamp at det glapp, men vi ga fra oss altfor mange poeng i midten av sesongen, sier Tettey.

Hyller manageren
En høst preget av varierende resultater for forventningsfulle Norwich endte med at manager Neil Adams takket for seg i kjølvannet av FA-cup-exiten mot League One-laget Preston. Inn kom den unge og fremadstormende Alex Neil og tok Norwich med storm.

33-åringen kom fra suksess i Skottland der han ledet Hamilton til opprykk og seier over selveste Celtic. I Fotball-England nyter Neil stor respekt for jobben han har gjort på veien mot tredjeplass for Norwich i Championship. Noen har til og med ment at Neil burde blitt kåret til årets manager - uansett divisjon

– Han har gjort det fantastisk bra. Dersom vi hadde hatt ham med fra start, ville jeg hatt ferie nå som Premier League-spiller. Han jobber hardt med gruppen og er tøff. Han har en veldig klar plan på hvordan han vil spille. Det har fungert veldig godt. Jeg tror også dette er viktig for fremtiden. Klubben har gjort en god investering her, sier Tettey.

For den norske landslagsspilleren har overgangen til ny manager vært bra. 33 år gamle Neils lederstil er mye av grunnen til at Norwich klatret fra sjuende- til tredjeplass i Championship.

– Han har så å si funnet en rolle for meg i laget. Det gjør meg trygg på oppgavene jeg skal gjøre, og da kan jeg bare gå ut og gjøre min greie. Hver gang jeg går ut på banen passer jeg på å gjøre jobben. For dersom man ikke gjør det, får man høre det. Selv om han er ung, så gir han klar beskjed. Det ser man i måten han prater og jobber på. Han tolererer ikke at man ikke gir alt. Han er jo fra Skottland – de er beinharde der. Han krever at du jobber hardt, sier Tettey.

Norsk duell
Og hardt kommer nok Norwich-spillerne til å måtte jobbe for å nå en playoff-finale på Wembley. Tettey, som ikke har spilt de to siste kampene grunnet en strekkskade, er ventet å være tilbake i startoppstillingen i lørdagens kamp på Portman Road.

– Vi har vist at dersom vi gjør jobben vi skal, så vinner vi. Men alt kan skje. Spillere kan få rødt kort. Dersom alt er 100 prosent fra vår side, skal vi ha det som skal til for å vinne. Det har ikke noe å si at vi har slått dem to ganger i sesongen. Det er irrelevant i denne sammenhengen, sier Tettey.

Dersom vi er heldig, får vi se to norske innslag på Portman Road-gresset lørdag formiddag. Jonathan Parr har startet de fire siste kampene for Ipswich og ligger an til den femte. 

– Det er artig å spille mot Parr. Hver gang vi har spilt mot hverandre har vi pratet sammen før og etter kamp. Det blir artig å møte hverandre i kamp. Jeg håper selvsagt for hans del at han får starte, sier Tettey.

Parr har selv rykket opp til Premier League via playoff. Det gjorde han med Crystal Palace i 2013.

– Det er klart det er veldig stort for klubben og byen. Følelsen å vinne på Wembley via playoff er det beste måten å rykke opp på. Det er nok betre enn å vinne ligaen, sier Parr til TV 2.

Så gjenstår det å se hvem av de to nordmennene som får muligheten til å spille om Premier League-billett på Wembley 25. mai.