KAN SMILE: Så langt ser det ut til å bli et godt valg for de skotske nasjonalistene og leder Nicola Sturgeon. Bildet er fra sist uke. Foto: AFP / NTB scanpix
KAN SMILE: Så langt ser det ut til å bli et godt valg for de skotske nasjonalistene og leder Nicola Sturgeon. Bildet er fra sist uke. Foto: AFP / NTB scanpix

Valgskred for skotske nasjonalister

Nasjonalistpartiet SNP gjør tilnærmet rent bord i Skottland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare tre skotske valgkretser som ikke får en representant fra SNP. Edinborgh South forblir sosialdemokratisk, Dunfriesshire Clydesdale and Tweeddale som blir konservativ, samt Orkenøyene og Shetland som blir havner hos Liberaldemokratene.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP har vunnet seter i 56 av de skotske valgkretsene, de fleste av dem er kapret fra Labour.

Selv den skotske Labour-lederen, Jim Murphy, tapte sitt sete i Renfrewshire East, en av forstedene til Glasgow, med klar margin.

Labour tapte også sitt såkalt sikreste sete i Skottland, Kirkcaldy, hvor tidligere statsminister Gordon Brown har vært innvalgt. 

Ung kvinne danket ut valgkampsjef

Labours valgkampsjef, Douglas Alexander, var en av dem som tapte valget til fordel for SNP i sin krets, Paisley and Renfrewshire South.

Her blir Mhairi Black (20) Storbritannias yngste parlamentsmedlem siden 1667.

Valgdeltagelsen er i øyeblikket 72 prosent i Skottland, dermed har den økt betydelig.

Helles mann inn i parlamentet

Stephen Kinnock, som er gift med Danmarks statsminister Helle Thorning-Scmidt og sønn av tidligere Labour-leder Neil Kinnock ble valgt inn parlamentet for Labour.

Kinnock stilte til valg i Aberavon, en krets sør i Wales, hvor han fikk 48,9 prosent av stemmene. 

– Jeg er virkelig glad for at han har gjort det så godt. Det synes jeg er fantastisk for ham, sier Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt til dansk TV2.

FEIRET MANNEN: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og datteren Johanna feiret at mannen Stephen Kinnock ble valgt inn i det britiske parlamentet. (Foto: REUTERS/Rebecca Naden)
FEIRET MANNEN: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og datteren Johanna feiret at mannen Stephen Kinnock ble valgt inn i det britiske parlamentet. (Foto: REUTERS/Rebecca Naden)

Flertall til de konservative

TV 2s prognose klokken 10 fredag formiddag viser at det konservative partiet får 329 mandater og dermed rent flertall. Partiet får 37,0 prosent, det samme som de fikk ved forrige valg i 2010.

Den første vippekretsen som var klar, den mellomstore Midland-byen Nuneaton ble fortsatt konservativ.

Den nåværende regjeringspartneren Liberaldemokratene er valgets store taper med 7,9 prosent en tilbakegang på 15,7 prosent, som bare gir 9 mandater i Underhuset.

Lederen for Liberaldemokratene, visestatsminister Nick Klegg, beholdt sitt sete i parlamentet, og takket ved 06-tiden fredag morgen velgerne i sitt hjemdistrikt. Men han benyttet samtidig anledningen til å erkjenne at hans parti er den store valgtaperen.

– Det har vært en grusom natt for oss, sa Clegg.

En av dem som mistet plassen var tidligere leder for Liberaldemokratene, Charles Kennedy. Også de andre liberale politikerne som har sittet i regjering har mistet sine seter.

Labour taper mandater

Labour som av flere målinger før valget var spådd å bli jevnstore med de konservative får på TV 2s prognose en oppslutning på 30,5 prosent, en fremgang på beskjedne 0,8 prosentpoeng. Det gir 232 mandater, 25 færre enn ved forrige valg.

Labour-leder Ed Miliband ble gjenvalgt med god margin fra sin hjemmekrets, Doncaster North.

– Dette har vært en vanskelig og skuffende natt for Labour og i Skottland har vi sett en bølge av nasjonalisme, sa Miliband. 

Labours skyggefinansminister Ed Balls var en av dem som ikke fikk fornyet tillit av velgerne.Hhan tapte valget i kretsen Morley & Outwood i utkanten av Leeds til de konservatives Andrea Jankyns. 

Det skotske nasjonalistpartiet SNP blir tredje største parti i parlamentet med 56 mandater etter en oppslutning på 4,8 (+ 3,1).

Den første skotske valgkretsen som var klar Kilmanock & Loundoun ga SNP mer enn dobbelt så mange stemmer som ved forrige valg, mens Labour ble den store taperen. Også i Dunbartonshire West og Dundee West kapret SNP mandater fra Labour.

I antall stemmer er imidlertid uavhengighetspartiet UKIP tredje størst med 12,6 (+ 9,4), men bare to seter i parlamentet.

De Grønne får 4,0 prosent (+ 3,0) og et mandat, mens andre partier får 3,2 (- 0,2) og 22 mandater.