VALGDAGSMÅLING: De første tallene var klare klokken 22 lokaltid.
VALGDAGSMÅLING: De første tallene var klare klokken 22 lokaltid.

– Målingen slo ned som en bombe i forsamlingen

Valgdagsmålingen viser overraskende gode prognoser for De konservative. Små justeringer i ny TV 2-prognose ved 02.45-tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Den siste TV 2-prognosen publisert klokken 02.45 viser små justeringer fra de første prognosene torsdag kveld.

Etter at de første resultatene er kommet inn går de konservative noe fram, men endringene er så langt marginale.

Valgdagsmålingen gir De konservative og Liberaldemokratene flertall med 326 av det britiske Underhusets 650 representanter.

Dette er en overraskende god prognose for De konservative. De mangler bare 10 representanter for å få rent flertall.

TV 2s første pronose.
TV 2s første pronose.

– Det gikk et sjokk gjennom forsamlingen. Det slo ned som en bombe i forsamlingen, sier TV 2s reporter Simen Olafsen som er på valgvake ved LSE i London.

Politisk reporter Kjetil Løset er avventende til å legge for mye i denne målingen. Han og tallknuser Terje Sørensen lager egne prognoser for TV 2.

Følg valgdekningen direkte her. Delta i med meninger i livebloggen med #2valg

Målingen, som er utført Ipsos MORI for BBC, ITV og Sky, viser at De konservative ligger i tet med 316 representanter foran Labour med 239 representanter. Med 650 seter i Parlamentet trengs det 326 for et flertall.

– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sier en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Skeptisk Lahlum

Også Hans Olav Lahlum synes resultatene virker for entydige.

– Alt tyder på at de konservative vinner duellen om å bli det største partiet, men jeg er veldig i tvil om at utslaget kan være så stort som det er snakk om i prognosene, sier Hans Olav Lahlum til TV 2.

Etter at de første resultatene var begynt å komme inn, var han enda mer sikker i sin sak.

– At Labour vant de kretsene, var ikke uventet. Det som er interessant er trenden. For hvis valgdagsmålingen hadde vært riktig, hadde man ventet at de ville fått færre stemmer enn sist. Det skjedde ikke, sier Lahlum til NTB.

Stor forsiktighet

Liberaldemokratene, som har vært i koalisjon med De konservative de siste fem årene, ligger an til 10 plasser i Underhuset.

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen fra BBC, ITV og Sky.

– Jeg ville håndtert valgdagsmålingen med STOR forsiktighet. Jeg håper på en god kveld, men tror 58 plasser er usannsynlig, tvitrer partileder Nicola Sturgeon i SNP.
Partiet går fra seks plasser i Parlamentet i London fra forrige valg og gjør uansett et brakvalg på bekostning av Labour.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP ser ut til å måtte nøye seg med 2 representanter i Parlamentet.