STJERNE: Anže Kopitar er Slovenias største hockeystjerne. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
STJERNE: Anže Kopitar er Slovenias største hockeystjerne. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Dette er mannen Norge må stoppe

Anže Kopitar (27) kan ødelegge Norges VM-sjanser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ostrava (TV 2): Slovenia rykket opp fra B-pulja før årets VM i Tsjekkia. De er på papiret det svakeste laget i Norges gruppe, og står med fire tap etter de fire første kampene.

Men, de har Anže Kopitar.

27-åringen er visekaptein hos Los Angeles Kings, og vant Stanley Cup med dem både i 2012 og forrige sesong.

Etter Hviterusslands seier over USA må Norge sansynligvis vinne resten av kampene for å nå kvartfinalen.

Toppscorer sju år på rad
Allerede i 2006 signerte den 193 centimeter høye og 103 kilo tunge Kopitar med Kings, og flyttet til Los Angeles. Han ble dermed den første slovenske spilleren som nådde helt opp til NHL.

Han har tilbragt hele NHL-karrieren sin hos Kings, og i 2008 signerte han en sjuårskontrakt, som ville holde han i klubben til og med kommende sesong - 2015/2016.

Kopitar er blitt toppscorer i LA-klubben de sju siste sesongene, med et gjennomsnitt på 23,7 mål pr. sesong. Inkludert lockout-sesongen i 2012/2013, da Kopitar kun spilte 47 NHL-kamper.

Det var de offensive kvalitetene som umiddelbart satt Kopitar på hockeykartet de første sesongene i USA, men i de senere årene har han også forbedret sine defensive kvaliteter og blitt en av ligaens beste toveisspillere.

Sloveneren har også blitt tatt ut til NHL All-Star Game to ganger.

Johansen frykter Kopitar
27-åringen var med å vinne B-VM i moderlandet i 2007, og siden 2010 har han hatt faren Matjaž Kopitar som trener på landslaget. Faren har selv deltatt i tre VM, for både Jugoslavia og Slovenia, og lærte sønnen Anže å gå på skøyter da han var fire år gammel.

På banen i hagen kunne han og den yngre broren Gasper trene hver dag, og broen spiller nå for Ontario Reign i canadisk hockey. 

Begge brødrene er svorne tilhengere av det slovenske fotballaget Maribor, og Anže er nå gift med Ines Dominique og sammen har de den to måneder gamle datteren Neža.

Landslagssjef Roy Johansen legger ikke skjul på at de frykter Kopitar, selv om han kun står med ett mål og en assist på de fire første kampene.

– Vi kan ikke ta lett på Slovenia. De har blir kraftig forsterket med Kopitar, og de tre poengene mot Slovakia betyr ingenting hvis vi taper resten av kampene, sa  Johansen etter onsdagens 3-2-seier over Slovakia.

Patrick Thoresen mener samtidig at Slovenia er mer enn bare Kopitar.

- Han er selvfølgelig en spiller som vi må være våkne på, men jeg tror ikke vi skal se oss helt blinde på bare han. Jeg syns det har et veldig godt lag, med minimum to gode offensive rekker. Spillere som er godt kjente i KHL, så vi må være våkne på mer enn bare Kopitar, sa han til TV 2 etter fredagens morgentrening.

Hviterussland vant overraskende 5-2 over USA, noe som gir dem ti poeng i Norges gruppe mens Norge har tre. De møter nå Finland og Russland før den siste kampen mot Norge, som kan bli avgjørende angående kvartfinale.