Russegutter er lei versting-ryktet:

Tro det eller ei, men russen har aldri vært snillere 

Årets russedebatt har ikke vært mildere enn tidligere år, men statistikker viser at russen blir bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagers heftige debatt om grove russelåter, fyll og slåsskamper har fått guttegjengen på russebussen Speakeasy 2015 til å reagere. De mener den negative medieomtalen ikke speiler virkeligheten. 

– Det er dumt når russen blir uglesett og i det siste har det vært utrolig mye negativ omtale om russen og det er ikke så ille som media og andre skal ha det til, sier Henrik Lehne Drangsland (19).

Kompisen Odin Dager Moe (19) mener det er mer ukultur i oppfatningen av ungdommen enn blant selve russen. 

– Vi blir satt i bås fordi det alltid handler om det negative. De aller fleste bruker ikke titalls tusen på russetiden og drar ikke ut for å sloss eller gjøre ugjerninger, sier Moe.

De er begge enige om hva russetiden egentlig dreier seg om. 

– Russetiden handler om å ha det så gøy som mulig, tilbringe tid med sine beste venner og feire at man er ferdig med 13 års skolegang. Det er en belønning for strevet, sier Drangsland. 

– Mindre alkohol, penger, fravær og ulykker

I åtte år har Gitte Gotteberg vært tett på russen og å arrangert Norges største russefester som daglig leder for Russens organisasjonskomité(ROK).

– Jeg støtter absolutt ikke teorien om at russen blir verre og verre for hvert år. Mitt inntrykk er at de blir snillere, høfligere og oppfører seg bedre, sier Gotteberg, som befinner seg i Lillehammer før det braker løs på russens landstreff.

ROKs undersøkelser bekrefter inntrykket. 

– Våre undersøkelser viser at russen stadig bruker mindre penger, de har mer sikker sex og har mindre fravær på skolen i russetiden enn tidligere, forteller hun.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning så drikker ungdom vesentlig mindre enn ved tusenårsskiftet, og tall fra forsikringsselskapet If forteller om færre ulykker i russetiden.

Etter at vanndråpene falt på avgangselevenes hoder og russetiden startet, har politiet etterforsket fire voldtekter. Gotteberg tror russen har blitt flinkere til å varsle og anmelde forhold og at det er en positiv trend blant ungdommen. 

– Vi tar vare på hverandre

Osloguttene mener russetiden ikke er synonymt med å tøye grenser. De har festet i bussen sin hver eneste kveld siden russetiden startet, men har aldri hatt noen uheldige hendelser. De tror det kommer av at de tar forholdsregler.

– Vi har alltid én som er edru og passer på sammen med sjåføren, vi forlater hverandre ikke og tar rett og slett vare på hverandre, forteller Odin. 

Opp gjennom årene har det vært utallige russekampanjer om å ta hensyn og vare på hverandre, samt at samarbeidet mellom politi, Vegvesenet og skolene er blitt bedre. Det opplever russeguttene at har hatt en positiv totaleffekt. 

– Moren min sender meg mye melding og spør om det går bra og det gjør jo det. Når man er sammen med sine beste venner er det sjelden noe å bekymre seg for, sier Drangsland.