FÅR HAN FULLFØRE SESONGEN?: Cristiano Ronaldo roper under Mesterliga-kampen mot Juventus tirsdag. FOTO: Reuters/Giorgio Perottino
FÅR HAN FULLFØRE SESONGEN?: Cristiano Ronaldo roper under Mesterliga-kampen mot Juventus tirsdag. FOTO: Reuters/Giorgio Perottino

– Trusselen om å stoppe La Liga er et rop om oppmerksomhet

C More-kommentator Petter Veland tror partene kommer til enighet før La Liga-runder avlyses.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom meldingen om at det spanske fotballforbundet (RFEF) vil avlyse sesongens to siste runder i La Liga.

Grunnen er en langvarig konflikt som bunner ut i distribusjon av penger fra TV-avtalen. 

Konflikten så ut til å roe seg da den spanske ligaforeningen (LFP) og de spanske myndighetene annonserte en ny lov i forrige uke som sikret en kollektiv forhandling om TV-rettighetene.

RFEF var imidlertid ikke fornøyd med deler av avtalen, særlig ettersom de ikke fikk være med å fremforhandle detaljene. De kjente seg ignorert.

– Et rop om oppmerksomhet

Dermed bestemte de seg for å stoppe sesongens to siste serierunder, 17. og 23.mai, samt å avlyse finalen i Copa del Rey uken etter. Så sant partene ikke kommer til enighet.

Det tror C More-kommentator Petter Veland at de gjør.

– Jeg tipper det blir en avklaring i løpet av neste uke. En streik som er varslet ti dager i forkant er varslet så tidlig fordi at de skal rekke å bli enig, sier Veland til TV 2.

– Streikeutspillet er et rop om oppmerksomhet som de mener vil gi dem en større mulighet til å få gjennomslag for sine ønsker. 

Kommende helgs serierunde i La Liga vil gå som normalt uansett, men en avlysning av de to siste rundene vil få store konsekvenser for klubbene og ligaene.

– Hvis streiken blir gjennomført vil alle stå igjen som tapere. Man vil tape ansikt, og det er ikke godt for renoméet til spansk fotball. I tillegg er det store økonomiske tap for alle parter. Billettinntekter, premiepenger. Blir det ikke kåret en serie- eller cupmester? Jeg vet ikke hva de vil gjøre, det er ingen presedens her, sier Veland.

KOMMENTATOR: C Mores Petter Veland. FOTO: C More.
KOMMENTATOR: C Mores Petter Veland. FOTO: C More.

– Jo nærmere de kommer 16. mai, jo mer vil det haste. Konsekvensene er for store til at sesongen virkelig avsluttes, men jeg tror de som varsler streiken gjør det fordi at de mener de har en god sak. Jeg tror nok de kommer til å få litt mer av viljen sin og si seg fornøyde med det.

Støtte fra spillerne

RFEF har støtte av spillerforeningen (AFE) som allerede før forbundet hadde annonsert sin spillestopp, truet med streik samme helgen.

De føler fordelingen av penger er for topptung, og at gapet mellom spillere i svakere klubbers lønn og toppspillerne vil økes ytterligere.

For spillere nedover i ligasystemet kan det skape store problemer, men også toppspillere har stilt seg bak AFEs krav - også godt gasjerte Real Madrid- og Barcelona-stjerner som Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Piqué og Xavi.

I tittelkampen mellom Barcelona og Real Madrid skiller det to poeng med tre kamper igjen. Laget som ligger på andreplass vil neppe være fornøyd om tittelen deles ut uten at den egentlig er avgjort dersom ligaen avbrytes 16. mai.

Rundene kan forskyves

For lagene som kjemper mot nedrykk dreier det seg også om flere hundre millioner kroner i forskjell på å spille i Segunda og på øverste nivå i Spania. 

Om de ikke er kommet til enighet før neste helg er det likevel en mulighet for at serien blir ferdigspilt. Da vil det forhandles på overtid, og kampene om mulig forskyves.

Ifølge BBCs Spania-korrespondent, Andy West, må serien og cupen være ferdigspilt innen Mesterliga-finalen 6. juni. Etter det begynner Copa América, og der er det en spiller eller to fra spansk fotball som skal være med.

– Ting kan forskyves dersom de ikke kommer til enighet før 16. mai, men jeg er relativt sikker på at de blir enige. De lager mye trøbbel for seg selv økonomisk og organisatorisk dersom de må begynne å flytte på kamper, både når det kommer til billetter, sikkerhetspersonell og folk som sitter på billetter, men som ikke kan reise til kampen, sier Petter Veland.

C More sender spansk fotball, og vil sende kamper fra de siste serierundene, om og når de går.