MYE PENGER STÅR PÅ SPILL: Et opprykk til Premier League kan bety enormt mye.
MYE PENGER STÅR PÅ SPILL: Et opprykk til Premier League kan bety enormt mye.

Et opprykk til Premier League har aldri betydd mer

Lagene som skal ut i playoff, bør benytte muligheten de nå har fått. For det kan bli den eneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et godt, men muligens unødvendig råd, til lagene som nå skal ut i playoff: Benytt sjansen. Det kan godt være det er den eneste dere får.

Fire lag. Én opprykksplass. Det er brutalt. Og om man mislykkes. Vel, da kan man ende opp som Wigan.

Wigan var det beste laget over to kamper mot QPR forrige sesong, men tapte 1-2 sammenlagt. QPR vant finalen, og rykket opp til Premier League. Det kunne vært Wigan.

Isteden rykket Wigan denne sesongen ned til League One.

Det samme med Leyton Orient. Men for dem var det nok kanskje enda surere. De kom helt til finalen på Wembley, der de spilte uavgjort mot Rotherham, men tapte etter straffesparkkonkurranse. Og mens Rotherham berget plassen i Championship, rykket faktisk Leyton Orient ned til League Two.

Å gjøre det bra en sesong, er langt fra ensbetydende med å gjøre det bra den neste.

Playoff er en mulighet. For noen, kanskje den eneste.

Blåser man den muligheten, kan laget rakne. De beste spillerne rykker kanskje opp ved å dra til andre lag. De som er igjen, kan slite med «hangoveren» etter den forspilte muligheten langt ut i neste sesong.

Blackpool kjempet seg til playoff den første sesongen etter nedrykket fra Premier League. Da de tapte finalen mot West Ham, raknet laget fullstendig, og også de skal spille i League One neste sesong.

Også for lag som Leeds, Bristol City, Preston og andre, har det blitt tunge tider etter det som i stedet kunne blitt tidenes fest om man hadde benyttet seg av muligheten som ligger der.

For Middlesbrough, Norwich, Ipswich og Brentford ligger det mest i potten. Med den nye TV-avtalen, har et opprykk til Premier League aldri betydd mer. I alle fall ikke økonomisk.

Det snakkes om summer som 1,3 milliarder kroner – som et minimumsbeløp ved opprykk. Altså om man skulle rykke opp, for så å havne sist og rykke rett ned igjen neste sesong. 1,3 milliarder. Skulle man beholde plassen, ja, det blir mye mer.

På fredag er det Brentford mot Middlesborugh. De to lagene som kanskje har med seg mest «momentum» inn i kvalifiseringen.

Brentford ønsker å dominere ballinnehavet og på den måten dominere motstanderen. Det lyktes de ikke med i de to kampene i seriespillet. Boro vant 4-0 hjemme og 1-0 på Griffin Park. Spissen Andre Gray har fått en del tyn fra egne supportere etter at han kun hadde ett mål på de sju siste kampene før ligaavslutningen. For han var scoringen i siste kamp mot Wigan kjærkommen.

På motsatt side håper man at «årets spiller i Championship», Patrick Bamford, blir spilleklar. Hvis ikke, må man stole på spanjolen Kike.

Middlesbrough er klare favoritter, men begge de to play off-kampene er såpass åpne, at jeg ikke ønsker å tippe noen vinner.

Se Brentford - Middlesbrough kl 20.45 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

Det andre oppgjøret er et derby. East Anglian-derby mellom Ipswich og Norwich, et derby som etter hvert har fått tilnavnet «Old Farm».

Det første derbyet mellom disse to klubbene ble spilt i 1902, altså for 113 år siden. Det snakkes om at de to kampene som kommer nå, blir historiens største dem i mellom.
Det snakkes fremdeles om den dobbelte semifinalen i Ligacupen i 1985. Da ble Steve Bruce matchvinner i ekstraomgangene i kamp nummer to, og Norwich slo Sunderland i finalen.

Disse to kampene kan fort ende opp med å trenge ekstraomganger nå også. Ipswich har en stålvilje i sitt lag, innprentet av manager Mick McCarthy, og de har Daryl Murphy. Med 27 ligamål er det ingen som har flere i Englands fire øverste divisjoner.

Norwich har spillere som har vært med på det øverste nivået tidligere. Bradley Johnson, den defensive midtbanespilleren, både bryter opp motstanderen, og scorer mål. Hele 15 ligamål har han stått for denne sesongen.

Et derby betyr krig fra start til slutt. Dette derbyet er helt åpent, til tross for at Norwich har vunnet de fire siste innbyrdes oppgjørene.

Det finnes kun én plass igjen i Premier League. Fire lag kjemper om den samme plassen. Det blir både dramatisk og nervepirrende.

Men oppfordringen gjelder: Benytt sjansen nå. Det kan være den eneste dere får. Ikke la det slippe.