Slik ble Farmen-Olav selv lurt til å bli kunstner

Olav Harald Ulstein (52) lurte de fleste på Farmen, men ble selv lurt inn i kunstens verden.

For de fleste er Olav Harald Ulstein (52) kjent som en av Farmens mest omdiskuterte deltakere noensinne. 

Feidene med Finn Olav og påfunnene hans på gården satte sinnene i kok i det ganske land, og kritikken mot ham som person haglet på sosiale medier. 

Finurlig historie

Men dette er et tilbakelagt kapittel for Ulstein. Nå er all fokus rettet mot det han trives aller best som, nemlig livet som kunstner.

– Jeg har vært kunster i 25 år, men jeg var på TV i ti uker, smiler han.

Historien om hvordan han endte opp som kunstner er av den finurlige sorten. 

– Jeg ble kunstner ved en ren tilfeldighet, som med alt annet i livet mitt. Jeg ble rett og slett lurt til å male. Jeg tegnet portretter da en profesjonell kunstner så hva jeg styrte med, og han ville gjerne se flere av tegningene mine, forklarer Ulstein.

– Han inviterte meg hjem til seg, men da jeg kom dit tok han fra meg bildene mine og sa at jeg burde drive med maling. Så sa han at jeg ikke fikk tilbake tegningene før jeg hadde laget et maleri til han. Den natten lagde jeg mitt første maleri, og jeg har ikke tegnet en strek siden, smiler han lurt.

Utstilling i Oslo

Han innrømmer at de første maleriene skiller seg kraftig ut fra det han lager nå.

– Motivvalgene var helt annerledes. Blant annet malte jeg en hund som nettopp hadde gjort fra seg og var på vei ut av bildet, ler kunstneren.

Nå er Ulstein aktuell med sin første separatutstilling i Oslo. Han blir omtalt som en impresjonistisk nasjonalromantiker, og alle bildene fra debututstillingen i 1997 ble utsolgt i løpet av kort tid. Nå håper han å gjenta suksessen i hovedstaden. 

– Jeg håper å ta et steg videre. Å komme hit til Galleri Arctandria er et kvantesteg i seg selv, og det er et av de mest velrenommerte galleriene i Oslo. Jeg er fryktelig stolt over at når jeg først havnet her i Oslo, så var det på et av favorittgalleriene mine, forklarer han.

Av de 29 bildene man kan se på utstillingen er to av bildene allerede solgt.  

Farmen-vennene kommer

Han hevder selv at pågangen ikke har blitt noe større etter Farmen-deltakelsen.

– Jeg har alltid solgt bildene mine, både før og etter Farmen. Men jeg får nok kanskje litt flere forespørsler fra gallerier som vil stille ut bildene mine.

Under torsdagens åpning av utstillingen kommer flere av vennene fra Farmen.

– Hilde, Charlotte, Alina, Daniel og kanskje noen andre fra rampelyset har sagt at de kommer. 

Han tror også at Finn, mannen han kranglet mest med på Farmen, hadde likt bildene hans.

– Jeg kjenner Finn som en naturens mann. Han liker å drive med jakt og fiske. Jeg tror han hadde likt bildene mine godt, smiler Ulstein.

Vender tilbake til gården

Selv om det nå er kunsten som står i hovedfokus hos Ulstein, er han ikke helt ferdig med Farmen. For i sommer vender han tilbake til gården der han tilbrakte ti uker.

– Jeg har alvorlige planer om å besøke Farmen-gården igjen i sommer. Det blir jo hevdet at en forbryter alltid vender tilbake til åstedet, så jeg tar med meg datteren min, kjæresten min og ungene hennes til gården. Det blir kjempeartig og jeg gleder meg masse.