Forrett og dessert til konfirmasjonsbordet

Wenche viste i dag hvordan man kan lage rimelig og god forrett og dessert til konfirmasjonen. En nydelig Gazpachosuppe, brownies med daim og kremet iskrem med rørte bær på menyen!

Gazpacho, en kald grønnsaksuppe med opprinnelse fra Spania

Lages dagen i forveien og servers kald.
Suppen er melk og glutenfri.
Servers med brød, for eksempel focaccia eller hvitløksmør. Eventuelt med marinert scampi eller spekeskinke.

FORRETT: Meget smakfull og deilig grønnsaksuppe. Foto: TV 2
FORRETT: Meget smakfull og deilig grønnsaksuppe. Foto: TV 2

Dette trenger du:

Til 10 personer

  • ca 750 g flådde tomater (hermetiske)
  • 3 paprika rød, grønn, gul
  • 5-6 sjalottløk
  • 2 slangeagurk
  • 1 rød chili
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 ts salt
  • friske basilikumblader fra 1 potte
  • 8 dl grønnsakskraft/buljong
  • 2 dl olivenolje
  • eplemost eller grønnsaksbuljong til passe konsistens
  • 1-2 ss balsamicoeddik eller vineddik
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Rens og del grønnsaker i biter.
Fjern frø og hinner fra paprika og chili.
Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle.
Salt dem og la dem stå et par timer og safte seg.
Ha grønnsakene, basilikum og litt av kraften i en hurtigmikser/foodprocessor.
Kjør/mos til en glatt masse, eventuelt bruk en stavmikser.
Spe suppen med grønnsaksbuljong og tørr hvitvin (kan sløyfes) til ønsket tykkelse.
La gjerne suppen stå kaldt og godgjøre seg et par timer før servering.
Før servering, smak til med olje, eddik, salt og pepper.

 

Marinerte scampi:

Mariner 1-2 rensede scampi per person i 3 dl olivenolje, 3 fedd grovhakket hvitløk, 3 ss soyasaus (glutenfri), 3 ss søt chilisaus og 1 ½ ts finhakket frisk ingefær.
Bland sammen marinaden, legg i scampi og sett kaldt 5-7 timer.
Stek raskt i varm panne før servering.

 

Brownies med daim

NB! STOR oppskrift – langpanne!
En enkel og rimelig versjon av brownies.
Kaken kan bakes flere dager i forveien, oppbevares kaldt.

Dette trenger du:

  • 800 g sukker
  • 8 egg
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 12 ss bakekakao
  • 6 dl hvetemel
  • 400 g smeltet smør
  • 3-4 dl hakket daim/daim kuler eller nøtter
DESSERT: Brownie med daim og kremet iskrem, NAM!  Foto: TV 2
DESSERT: Brownie med daim og kremet iskrem, NAM!  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Visp sukker og egg til eggedosis.
Bland sammen det tørre og sikt i eggedosisen.
Tilsett hakket daim, eventuelt nøtter og vend inn med hjelp av en slikkepott.
Tilsett smeltet avkjølt smør og rør lett sammen.
Hell deigen i en bakepapirkledt langpanne.
Stek på nederste rille i varm stekeovn, 175 grader i 45-50 min.
Kaken skal være myk.
Avkjøl kaken i formen.

 

Kremet iskrem med rørte bær eller sjokolade:

Bruk ferdig kjøpt vaniljeis.
Ta den ut av fryseboksen og sett i kjøleskapet 30-40 min. før servering.
Sett bollen til kjøkkenmaskinen inn i kjøleskapet, slik at den blir kald.
Gjør klar rørte bær, hakket sjokolade eller hakkede nøtter gode tid i forveien.
Før servering, ha isen over i den kalde arbeidsbollen til kjøkkenmaskinen, kjør isen til en stiv krem.
Vend inn rørte bær eller hakket sjokolade eller nøtter.
Server i serveringsbolle eller i porsjonsglass/kopper.