Strammer inn reglene for trygde-turister

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil gjøre det vanskeligere for nordmenn og utlendinger å ta med seg trygden ut av landet.

Arbeidsminister Robert Eriksson vil gjøre det vanskeligere å være trygde-turist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arbeidsminister Robert Eriksson vil gjøre det vanskeligere å være trygde-turist. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg fremmer torsdag en sak for regjeringen, hvor vi strammer kraftig inn for dem som tar med seg overgangsstønaden ut av Norge. Fram til nå har det vært anledning til å ta overgangsstønaden ut av landet i seks måneder. Vi kutter perioden ned til seks uker, sier Eriksson til VG.

Han mener innstrammingen vil gjøre det enklere å hindre misbruk og å sjekke at aktivitetskravet i ordningen faktisk blir overholdt.

– Vi mener insentivene er for dårlige for å komme seg i arbeid hvis man reiser til Litauen og får norsk overgangsstønad over en seksmånedersperiode, sier Eriksson

Overgangsstønad gis til enslig mor eller far og skal bidra til at de kan bli i stand til å forsørge seg selv ved eget arbeid, gjennom eksempelvis å ta seg utdanning.

– Vi beholder seks uker, fordi barna selvsagt skal kunne reise på ferie med sin mor eller far, uten at det gjør at de mister stønaden. (©NTB)