Vålerenga, Haugesund , Tromsø og Start ute av cupen etter ydmykende tap

Flere storlag røk ut av cupen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andre runde i cupen viste seg å inneholde flust av overraskelser, der flere forhåndsfavoritter fikk en på tygga.

Verken Start, Haugesund, Tromsø eller Vålerenga blir cupmestere dette året. Det er klart etter at alle disse lagene røk ut. Et par av dem på en direkte pinlig måte. 

Selve stillingen var kanskje ikke pinlig i seg selv, men at Vålerenga ryker for et andredivisjonslag er oppsiktsvekkende.

En vaskeekte frisparkperle fra Gjøvik-Lyns Markus Naglestad med 30 minutter igjen av kampen ble direkte matchvinnende da Vålerenga røk ut av cupen med 0-1 i bagasjen.

Etter kampslutt ble det banestorming og fest på Gjøvik Stadion.

FESTLIG: Publikum stormet banen etter at seieren var sikret på Gjøvik. FOTO: TV 2
FESTLIG: Publikum stormet banen etter at seieren var sikret på Gjøvik. FOTO: TV 2

– Vi legger ned en fantastisk jobb sammen. Alle kamper lever sitt eget liv, og vi fikk denne kampen slik vi ønsket. Vi fikk det første målet, og kjempet heroisk, sier Gjøvik-Lyns trener, Morten Skjærstad, til OA.

I Vålerenga-garderoben var stemningen langt labrere.

– Det er skuffende, det er katastrofe. Vi går utpå der og har bestemt for oss å ikke ta lett på det, men så skjer dette, sier Herman Stengel til Oppland Arbeiderblad etter kampen.

Pinlig Start-tap

For Start ble det en helsvart og tilnærmet pinlig kveld i Vennesla. Mens første omgang var preget av et drittvær uten like, ble andre omgang preget av et Vindbjart som blåste gjestene fra storbyen av banen.

Mons Ivar Mjelde byttet inn stortalentet Kristoffer Ajer, men det ble alt annet en en braksuksess. Bare tre minutter fikk Vindbjart straffe, og Øyvind Gausdal var sikkerheten selv fra ellevemeteren.

Fire minutter senere var Christian Follerås høyest i feltet på et frispark, og ti minutter senere var spikeren i kisten satt. Gausdal scoret sitt andre for dagen da han hamret inn 3-0. Kronen på verket stod Thomas Zernichow for da han satte inn 4-0 med åtte minutter igjen å spille.

Tapet var ydmykende, og får Start-supporterne til å ta i bruk store ord.

– Pappa snur seg ikke i grava i kveld. Han er på vei opp, skriver Jesper Mathisen, sønn av Start-legenden Svein «Matta» Mathisen.

Herrem hat trick

Fyllingsdalen ydmyket FK Haugesund hjemme på Varden Amfi.

Et hat trick av Bryne-gutten Geir André Herrem senket nemlig Jostein Grindhaugs menn.

Oppgaven ble ikke enkel for FKH da Mirko Kramaric pådro seg rødt kort og laget straffe åtte minutter ut i den andre omgangen. Herrem var sikker som banken fra straffemerket, og samme mann punkterte kampen med 19 minutter igjen. 

Selv ikke Christian Gytkjær kunne hjelpe Haugesund, og Tobias Heltne fastslo sluttresultatet til 4-1 i favør av bydelsklubben fra Bergen.

Nord-norsk smell

Tromsø tok ledelsen mot Senja etter Runar Espejords scoring, men det ble likevel ingen plankekjøring for Steinar Nilsens menn. 

Andreomgang startet med en kjempesjanse for vertene, og bare sekunder etter satte Ole-Oscar Ross inn 1-1. Det satte tonen for en andre omgang der TIL på ingen måte viste seg divisjonsforskjelllen verdig.

På overtid satte Øyvind Garfjell inn 2-1 og sørget for dagens fjerde cupbombe.

En annen bergensklubb, Brann, berget seg såvidt videre med seier etter straffesparkkonkurranse mot Vard. Det etter at Jakob Orlov utlignet for Brann på overtid.

Et lag fra Eliteserien som også slapp med skrekken var bergensernes overmenn i Tippeliga-playoffen i fjor, Mjøndalen. Etter 2-2 i ordinær tid og med ekstraomganger vant Vegard Hansens menn straffekonken.

Følg ekstraomgangene i livesenteret.

For noen Tippeliga-lag, som Rosenborg, var det grei skuring. De tok tidlig ledelsen, og var aldri truet i 6-0-seieren over Fløya.

Slik gikk det med resten av Tippeliga-lagene:
Eidsvold Turn-Lillestrøm 0-2
Mjølner-Bodø/Glimt 0-1 
Fløya-Rosenborg 0-6
Fyllingsdalen-Haugesund 4-1
Gjøvik-Lyn-Vålerenga 1-0
KFUM-Stabæk 1-3
Kjelsås-Strømsgodset 0-4
Skeid-Odd 1-4
Strindheim-Aalesund 2-5
Ørn Horten-Mjøndalen 2-2 - Mjøndalen vant etter straffekonk.
Senja-Tromsø 2-1
Vindbjart-Start 4-0
Fram Larvik-Sandefjord 0-1