ASIATISK AND: Hva med en asiatisk-inspirert and til middag? Denne versjonen falt i alle fall i smak hos Norges Grillmester-dommerne. Foto: TV 2
ASIATISK AND: Hva med en asiatisk-inspirert and til middag? Denne versjonen falt i alle fall i smak hos Norges Grillmester-dommerne. Foto: TV 2

Få oppskriftene til de asiatiske grillrettene som imponerte dommerne

Helgrillet and med asiatisk marinade stod på menyen i Norges Grillmester.

I mandagens episode av Norges Grillmester var det asiatiske smaker som står i fokus. 

Først var det en laks- og tunfisktataki som var oppgaven, deretter måtte de gjenværende deltakerne lage en helgrillet and med asiatisk glaze og dip og kinesiske pannekaker.

Bestekompiser Erlend Ytreeide og Anders Halvorsen stakk av med seieren og tittelen «ukens gr» for sine tolkninger av rettene. Få deres oppskrifter nedenfor!

Lakse- og tunfisktataki, fennikelsalat, fried noodles og teriyaki

Tataki:

  • Laks
  • Tunfisk

Trikset med god takaki er varm grill, som så ofte ellers med god grilling. Pensle både fisk og grillrist i en nøytral olje, hvis ikke vil fisken brenne seg fast i rista til stor frustrasjon for både Jonas, Espen og Hoffer'n. Når fisken er lagt på grillen, la den ligge i 1 minutt på hver side. Den må ikke flyttes, da ødelegges grillmønstret.
Tataki betyr «stekt utenpå og rå inni», da skal den være det.

Fried noodles:

  • 2 pakker nudler
  • 2 egg
  • 1 blokk hønsekraft
  • 2 dl vann
  • 2 never erter
  • 2 vårløk
  • 1 stor gulrot
  • Koriander etter smak
  • 2 ss cashewnøtter
  • 1 ss olje
SJØMAT PÅ GRILLEN: Norges Grillmester-deltakerne måtte lage en asiatisk tataki – lettgrillet fisk – som første oppgave mandag. Her er Erlend og Anders' vinner-versjon. Foto: TV 2
SJØMAT PÅ GRILLEN: Norges Grillmester-deltakerne måtte lage en asiatisk tataki – lettgrillet fisk – som første oppgave mandag. Her er Erlend og Anders' vinner-versjon. Foto: TV 2

Kok nudler i 4 minutter og la renne av seg. Fres fine biter av gulrot, vårløk og frosne erter i 1 ss olje. Tilsett nudlene og 2 desiliter hønsebuljong og la det koke inn, før du klekker 2 egg over blandingen og lar de får eggerørekonsistens, og tilsett cashewnøtter. Pynt med rikelig koriander.

Fennikelsalat:

  • 200 gram fennikler
  • 2 ss olivenolje
  • 2 vårløk
  • Sitronsaft
  • 2 hjertesalater
  • 2 dl lettrømme
  • Salt og pepper

Skjær bunn og topp av fennikel og skjær i tynne strimler. Vend fennikel i olje og litt sitronsaft sammen med salt og pepper og la trekke i 15 min. Skjær vårløk i tynne skiver, smak rømmen til med sitronsaft, salt og pepper. Vend inn fennikel og vårløk. Bruk salatbladene til å pynte retten så Espen og Jonas blir imponert.

Teryaki saus/glaze:

  • 3 ss soyasaus
  • 1 dl vann
  • 2 ss hoisinsaus
  • 1 finhakket rød chilli
  • 1 cm finhakket ingeførrot
  • 5 ss bruns sukker
  • 1 ss akasiehonning
  • 2 ts maizenna
  • 5 ss kaldt vann (til maizenna)

Bland sammen alle ingrediensene og kok til det blir passe tykt. Tilsett maizennablandingen din og smak deg frem til en søt og lett spicy saus.

GRILLKOMPISER: Erlend og Anders har vært kompiser i over ti år. Nå konkurrerer de om seier i Norges Grillmester. Foto: Espen Solli/TV 2
GRILLKOMPISER: Erlend og Anders har vært kompiser i over ti år. Nå konkurrerer de om seier i Norges Grillmester. Foto: Espen Solli/TV 2

Helgrillet Singapore crispy duck

  • 1 hel and
  • Gulrot
  • Agurk
  • Vårløk
  • Rødkål

Sweet Chili Sauce:

  • 2 dl sukker
  • 2 røde chili
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 2,5 dl vann
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 1 ts salt
  • 2 ss maizenna (ikke toppede)
  • 5 ss kaldt vann (til å blande ut maizenna)

Del opp chilliene dine i 3-4 deleruten stilken på. Hvis du vil ha sausen veldig mild fjerner du frøene. Jeg gjorde ikke det med det ble ikke så ille sterkt likevel. Ha gjerne i en ekstra chili eller to om du, som meg, vil imponere Jonas.

Skrell hvitløken og ha den, chilimix, sukker, vann, eddik og salt og gå bananas med stavmikseren til det hele er most. Hell alt i en liten gryte og kok pp. La det småkoke i noen minutter. Rør maizennaen i vannet og tilsett mens det koker. La sausen koke videre i 5-6 minutter eller til den er tykk nok for deg! Denne er best som tilbehør avkjølt… så kjøl den ned.

Appelsinsaus

6 ss balsamico
6 ss appelsinjuice
4 ss sukker
2 blokker hønsebuljong
1 liter vann
100 gr. usaltet smør
Salt og pepper

Smelt sukker på samme måte som du lager knekk til pepperkakehuset, vær forsiktig så du ikke brenner alt fast i panna. Tilsett så balsamico og appelsinjuice og la det hele jevne seg (ikke vær red for at sukkeret stivner i denne prosessen, det løser seg opp igjen). Når dette er jevnt tilsetter du hønsekraften du har lagd med den andre hånda (altså vann og hønseblokk). Dette skal kokes ned til du er fornøyd med tykkelsen på det hele. (La den gjerne være litt rennende om du ønsker bruke denne til vilt/and el. lignende). Når du er fornøyd tilsetter du smør før den er helt i mål, ikke gjør dette for tidlig da den kan skille seg.

Teryaki saus/glaze:

3 ss soyasaus
1 dl vann
2 ss hoisinsaus
1 finhakket rød chilli
1 cm finhakket ingeførrot
5 ss bruns sukker
1 ss akasiehonning
2 ts maizenna
5 ss kaldt vann (til maizenna)

Bland sammen alle ingrediensene og kok til det blir passe tykt. Tilsett maizennablandingen din og smak deg frem til en søt og lett spicy saus. Denne sausen er fin i bunnen av lompene før du storkoser deg med duck og friske grønnsaker. Samme regel som for taco, går du i grådighetsfella går ikke lompa igjen. Det er enkel matte.

Kinesisk lompe:

  • 8 dl mel
  • 3 dl vann
  • 75 gram smør

Bland sammen mel og vann litt etter litt mens deigen eltes. Smelt smør og bland inn i en tynn stråle mens det eltes (nøytral olje kan også benyttes). Elt deigen så smidig og fast som mulig uten klumper. Kjevle deigen så glatt og flat som mulig uten og stek i tørr panne i 10 sekunder på hver side. Skjær ut like store lomper ved å bruke en av de gamle CD-platene til fattern og vips har du laget dine første kinesiske lomper. Beregn 3-4 lomper per pers til middag.

Helgrillet Singapore duck

Når du skjønner hva som er opp og ned på anden, bruk ca. 10 minutter på å skjønne hva som er opp og ned på rotisseriet. Tre så anden på rotisseriet å pensle et jevnt lag med glaze over det hele. Forsøk å holde jevn varme på grillen og pensle med glaze underveis. Her kan du med fordel bruke litt høyere varme enn vanlig da det er mye fett på en and. Ta ut anden når brystfileten viser 57 grader og la den hvile i 15 minutter. Del lår, vinger og brystfilet i biter som får plass i en kinesisk lompe.

Tilbehøret

Kutt gulrot, rødkål, agurk og vårløk i like store strimler på 5 cm. Legg opp på separat fat ved siden av hverandre å ta litt av alt i lompa sammen med and og valgfri saus, lukk øynene og lat som du er i Singapore. Kun lov å lukke opp øynene for å lage en ny lompe!

Se Norges Grillmester mandager klokken 20.00 på TV 2.