Sneglekrigen er i gang: Hvordan lokker du de slimete plageåndene i fella? 

«TV 2 hjelper deg» har sjekket hvordan du får sneglene til å komme til deg.

Det finnes effektive måter å kvitte seg med mange, men neppe med alle, brunsneglene i hagen din. Man kan enten smitte brunsneglen med en bakteriebærende rundorm, som etter tur smitter kjeden av snegl etter hvert som brunsneglen spiser av sine døde artsfrender. Eller man kan bruke antisneglemidler med jernfosfat og gjemme det i sneglematen.

Felles for begge metodene er at man serverer sneglen noe den liker å spise for å enten ved bakteriespredning, eller bruk av jernfosfat, få sneglen til å miste matlysten og dermed dø ut. Derfor har TV 2 hjelper deg sjekket hva sneglen foretrekker å spise, slik at du vet hvordan du samler flest mulig på kortest mulig tid.

– Brunsneglen er her for å bli

I 2008 gikk daværende landbruksminister, Terje Riis-Johansen, til krig mot sneglene. «Nå må vi ta sneglen, før sneglen tar oss.», uttalte han til VG. I 2015 er vi vel ikke helt der at sneglen har «tatt» oss, men den er utvilsomt en stor plage for mange hageeiere som desperat prøver å gro blomster og urter i hagen til eget bruk.

Ikke minst er den en plage for næringsdrivende, som for eksempel jordbærbønder, men de får også lov til å bekjempe brunsneglen med langt sterkere gift enn vi vanlige forbrukere får kjøpt i butikken. Les mer om ulike antisneglemidler på Bioforsk.no.

Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum i Oslo, har forsket på sneglen og vet hvorfor det stadig blir absurde snegletettheter i hagen din.

– Fordi den er fredelig og først og fremst en planteeter, så kan det være mange av den på ett sted. Den er hermafroditt, altså den er hunn og hann samtidig, og hver voksne hunn legger 2-300 egg, sånn at hvis du får utrydda alle sneglene i et område og bommer på én, så er problemet akkurat like stort to år etterpå, sier Bøckman.

– Blir vi kvitt den noen gang?

– Brunsneglen er her for å bli. Hvis vi skulle stoppet brunsneglen fra å slå seg ned i Norge måtte det skjedd for minst 20 år siden, sier Bøckman.

Idet TV 2 Hjelper deg intervjuer zoolog Petter Bøckman i Botanisk hage, har en snegle kommet seg ut av boksen og det oppstår en smule panikk.

Vørterøl og pizza

Sammen med to hageentusiaster, Cathrine Stustad og Sidsel Johannessen, skal vi få brunsneglen til å gi oss svaret på hva vi skal lokke den i fella med. Stustad bor på Konnerud i Drammen hvor snegleproblemet har vært stort lenge.

– Det er irriterende, ekkelt og slimete. Og jeg tenker at det er et voksende problem. Jeg synes det virker som det øker for hvert år. I fjor telte jeg at jeg plukket 1700 snegler på en dag, forteller Stustad.

Når TV 2 hjelper deg er på besøk har ennå ikke sneglene begynt å rasere blomstene hennes. Derfor tar vi med oss Stustad til Leirsund i Akershus, hvor Sidsel Johannessen allerede er i god gang med den uunngåelige sneglekrigen.

– Det er krig hvert eneste år. Jeg flyttet fra en leilighet i Oslo for å komme meg litt ut på landet, og jeg trodde jo jeg skulle ha litt fred i hagen og kunne plante de plantene jeg ville. Men ting blir knasket opp med en gang, sier Johannessen.

På fem minutter i hagen i Leirsund finner vi 35 mer eller mindre ufrivillige testsnegler som skal få fråtse i vår hjemmelagde snegle-mathall. Vi serverer jordbær, en oppklippet snegle, salat, den hjemmelagde miksen til Cathrine, pizza og vørterøl (kan også servere sneglene vanlig øl).

Flere hobby-snegleforskere bruker mye tid på å samle informasjon og dele sine erfaringer. Her får du nyttige tips til hvordan bekjempe brunskogsneglen.

– Ha is i magen

SNEGLEKRIGEN: En typisk og effektiv ølfelle for snegler. FOTO: Odd Smedsrud
SNEGLEKRIGEN: En typisk og effektiv ølfelle for snegler. FOTO: Odd Smedsrud

I sneglefart beveger dyrene seg mot sin favorittmat, og det heller helt klart mot den ene siden av brettet hvor vi har plassert pizza og vørterøl ved siden av hverandre. Etter rundt 30 minutter viser et overveiende flertall at det er pizza og «øl» som, i hvert fall på denne testdagen, er mest populært.

– Da kan vi jo blande inn midler med øl og servere det. Så kan vi spise pizza selv, ler Johannessen.

Vår snegleekspert ved Botanisk hage i Oslo er slettes ikke overrasket over resultatet.

– Hvis du lurer på hva snegla driver med så driver den med litt det samme som oss. Det du vil sette til livs, er det den vil sette til livs, så jeg lar meg ikke overraske over den øl-pizza-strømmen.

Hvis du i år har en masseforekomst av snegler i hagen din, bekymre deg ikke. Petter Bøckman har tross alt forsket på sneglen og vet en ting eller to om dens adferd.

– Brunsneglen sprer seg i ganske tydelige fronter. Og når de har passert ditt område så synker bestanden igjen. Det kan ta et par år, og du får topper, men så går bestanden ned igjen. Så ha is i magen, ikke vær så bekymret, for det kommer ikke til å forbli sånn.