Anne Lise (45) vokste opp med seksuelle overgrep

Forfatter Anne Lise Strand har skrevet bok om barndommen med en voldelig og uberegnelig far.

Hun sier hun er født redd. Anne Lise kan ikke huske noe annet enn den følelsen av utrygghet hjemme. Hun har blitt fortalt at helt fra hun var liten så gråt hun hele tiden.

– Jeg husker at jeg ikke var gammel da jeg lusket rundt i trappa etter leggetid bare for å sjekke at ting var ok. Jeg har blitt fortalt at jeg gråt når broren min ble stelt på stellebordet. Han er under to år yngre, da kan jeg ikke ha vært gammel.

Nå gir Strand ut romanen «Alltid redd», basert på sin egen vonde oppvekst. 

– Pappa var en stor sterk kar, som ikke hadde det så godt med seg selv, det kunne jeg se. Han var uberegnelig, forteller Anne Lise til God morgen Norge.

Se intervjuet med Anne Lise i toppen av saken.

Sa aldri unnskyld

Fra ung alder ble Anne Lise utsatt for seksuelle overgrep, vold og psykisk terror fra faren sin, som ofte truet barna på livet.

– Det verste var angsten for hva som kom rundt neste sving, om han kom til å gjøre meg noe. På teltturen, på hjemmefesten der alkoholen fløt eller når vi var alene, forteller hun.

Faren sa aldri direkte unnskyld til noen av dem. På dødsleiet vendte han henne ryggen, men før han trakk sitt siste pust, så han direkte på henne.

– Han kikket meg rett inn i øynene, og da rant tårene i strie strømmer nedover kinnene. Det var så sterkt, og det sa så mye. Det var nok til å føle den forsoningen jeg trengte. I det øyeblikket følte jeg at all hans styrke, som han tidligere hadde brukt til å skremme og true, ble overført til meg. Jeg fikk hans styrke, til å gå videre, til å fortelle min historie, sier forfatteren.

Støtte fra familien

Anne Lise har fått mye støtte i årene som har gått, og har fått tillatelse fra familien til å gi ut boken. 

– Søsteren til pappa har fått lese først, og synes det vanskeligste er at hun ikke visste. Alle er nå forberedt på at historien kommer ut, og jeg føler meg heldig som har så mange fantastiske mennesker rundt meg. Det er så utrolig med mennesker som bryr seg, sier Anne Lise.