KONFIRMASJONSMAT: Wenche gir gode tips til konfirmasjonsforberedelsene. Foto: Birgitte T. Kristiansen/TV 2
KONFIRMASJONSMAT: Wenche gir gode tips til konfirmasjonsforberedelsene. Foto: Birgitte T. Kristiansen/TV 2

Få tips til en billigere og stressfri konfirmasjonsfest

Wenche Andersen (60) gir deg en komplett konfirmasjonsmeny med forrett, hovedrett og dessert. Spør Wenche om det du lurer på nederst i saken!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er konfirmasjonstid og mange bruker omlag 20.000 bare på maten. God morgen Norge-kokk Wenche Andersen har satt sammen en god og enkel treretters middag som et rimeligere alternativ til å bestille catering. For 30 personer ligger prislappen på cirka 6000 kr.

– For å spare penger på råvarene er det lurt å være prisbevisst når man er ute og handler. Styr unna de dyreste butikkene og se etter gode råvarer på tilbud. Storfekjøttet jeg bruker i gryteretten var det for eksempel tilbud på. Dessuten er det spesielt viktig å sjekke kiloprisen på frukt og grønt, da det ofte er store prisvariasjoner her, forteller Wenche. 

Kald forrett

Som forrett serverer Wenche en spansk Gazpacho med grillet scampi.

– En kald forrett er veldig praktisk. Gazpachoen kan tilberedes dagen før og settes i porsjoner på bordet før gjestene ankommer. Dermed slipper man å ha serveringshjelp og man slipper å bekymre seg over at forretten blir kald, forklarer Wenche.

Se oppskrift nederst i saken.

Tidsbesparende hovedrett

Hovedretten er en franskinspirert biffgryte med tilbehør. Oppskriften finner du i lenken under.

– Lager du en gryterett kan du lage den i god tid i forveien, så slipper du å stresse med maten på selve dagen. Jeg har lagd den på storfekjøtt, men det går også an å lage med kylling eller lam, sier Wenche. 

Lurer du på noe? Wenche stiller til nettprat kl. 10.30 i morgen. Still dine spørsmål i boksen nederst i saken.

Tilbehøret kan for eksempel være grønnsaker, stekt bacon og sopp til å strø oppå og poteter, ris eller Focaccia. 

– Grønnsakene kan også skjæres opp dagen i forveien. Skjær dem opp hver for seg og sett dem kaldt, så kan du bare anrette dem før servering, forteller Wenche.

Wenche anbefaler å servere gryterett og tilbehør som en buffét.

– Om du serverer gryten som en buffét er det lurt å skaffe en varmeplate du kan sette den på så den holder seg varm. Spør en venn eller en nabo om de har en å låne bort, så slipper du serveringshjelp, sier Wenche.

Boks-is med en vri

Til dessert har Wenche kjøpt en rimelig vaniljeis på boks som hun serverer med friske bær, hakkede nøtter og finhakket sjokolade.

– Om man lager isen selv kan det fort bli for dyrt og tidkrevende. Jeg har valgt en av de billigste variantene av vaniljeis. Sett den i kjøleskapet i 30-45 minutter før servering og pynt så med friske bær, hakkede nøtter og finhakket sjokolade. Her kan man velge om man vil servere i høye glass til hver enkelt av gjestene eller i en serveringsbolle, sier Wenche.

Hør på konfirmanten

Wenche er svært opptatt av at konfirmanten skal bli fornøyd.

– Forhør deg med hedersgjesten underveis og diskuter hvordan hun eller han vil ha de ulike rettene. Det er viktig at maten faller i smak på en så viktig dag, avslutter Wenche.

Wenche stiller til nettprat kl. 10.30 i morgen. Still dine spørsmål i boksen under.

 

Gazpacho - en kald grønnsaksuppe med opprinnelse fra Spania.

Lages dagen i forveien og servers kald.
Suppen er melke- og glutenfri.

Serveres med brød, for eksempel focaccia og evt. hvitløksmør, marinert scampi eller med spekeskinke.

Dette trenger du:
Til 10 personer

Ca. 750 g flådde tomater (hermetiske)
3 paprika rød, grønn, gul
5-6 sjalottløk
2 slangeagurk
1 rød chili
1-2 fedd hvitløk
2 ts salt
friske basilikumblader fra 1 potte
8 dl grønnsakskraft / buljong
2 dl olivenolje
eplemost eller grønnsak buljong til passe konsistens
1-2 ss balsamicoeddik eller vineddik
salt, pepper

Slik gjør du:

Rens og del grønnsaker i biter. Fjern frø og hinner fra paprika og chili. Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle. Salt dem og la dem stå et par timer og safte seg.

Ha grønnsakene, basilikum og litt av kraften i en hurtigmikser/foodprocessor og kjør/mos til en glatt masse eller bruk en stavmikser. Spe suppen med grønnsakbuljong og evt. Tørr hvitvin til ønsket tykkelse.

La gjerne suppen stå kaldt og godgjøre seg et par timer før servering.

Før servering: smak til med olje, eddik, salt og pepper.