Kreftsyke Thea (25) tilbudt å bli frisk ved alternativ behandling

– Skremmende, provoserende og vondt, sier 25-åringen om tilbudene som strømmer inn.

Det har gått vel sju uker siden Thea Steen fikk vite at hun hadde livmorhalskreft. For litt over tre uker siden kom beskjeden om at det var spredning.

Stavangerjenta er inne i sin fjerde uke med cellegift- og stråling på Haukeland sykehus i Bergen. Hele tiden har hun delt sine tanker på sin blogg, på TV2.no, samt flere medieoppslag.

Men eksponeringen i media har sin pris. En jevn strøm av henvendelser dreier seg om alternativ behandling eller råd, gjerne vedlagt artikler på nettet.

Et av de mest konkrete tilbudene er postet med navn og telefonnummer: «Hei Thea. Jeg kan behandle deg. Anna».

– Hun postet det på Facebook og er veldig direkte.Hun sier at hun kan garantere at jeg blir frisk. Det kjennes provoserende og vondt, sier Thea.

Thea Steen (26):

Har bodd 6 mnd. i New York og jobbet som frilansjournalist. Før det bodde hun i Oslo og jobbet i Dagbladet fra 2011 til 2014.

Etter feber, smerter og blødninger i februar 2015 oppsøkte hun lege. Fikk operert vekk en svulst ved livmoren.

10. mars 2015 fikk hun vite at svulsten var ondartet og at hun har livmorhalskreft. Valgte å flytte tilbake til Norge.

Fra mandag 13. april 2015, og i sju sammenhengende uker, fikk hun stråling fem dager i uken og cellegift én dag i uken på Haukeland sykehus i Bergen.

I september får hun vite at kreften er mindre, men ikke borte. I midten av desember konstateres det at hun har fått tilbakefall.

8. januar 2016 begynner Thea ny behandling på Radiumhospitalet. 

Hun deler sin historie på egen blogg som du kan lese HER!

TV 2 har oppsøkt kvinnen bak tilbudet. Hun heter Anna Dodorian og driver Anna's fotklinikk i Kristiansand.

– Jeg kan behandle henne. Det skjer på en naturlig måte, uten stråling eller kjemikalier. Jeg har behandlet en kreftsyk tidligere i Norge. Det var lymfekreft. Det gikk bra. Jeg garanterer at hun vil bli bedre, forteller Anna til TV 2.

På spørsmål om Thea vil bli frisk er svaret ja.

– Er skremmende

TV 2 har latt Thea få høre gjennom intervjuet med Anna Dodorian.

– Dette er en saus. Det er surrete. Hun viser til at hun har behandlet én person. Kan ikke si hvor mye det vil komme til å koste. Snakker ikke konkret om hvilken type behandling hun tilbyr. Jeg reagerer også på at hun oppfordrer til å kutte behandlingen. Det synes jeg er alarmerende. Da handler det om å legge livet sitt i hendene til noen som tilsynelatende ikke har så mye å vise til resultatmessig. Det er litt skremmende, sier Thea.

SINT: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er opprørt over tilbudene til Thea.
SINT: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, er opprørt over tilbudene til Thea.

Ryel: – Dette gjør meg sint

Også Kreftforeningen reagerer på tilbudene om alternativ behandling.

– Jeg er fullstendig opprørt og jeg er veldig sint, fordi jeg synes det er fullstendig skamløst. Det man gjør er å ta kontakt med personer som er i en veldig sårbar fase. I dette tilfellet med Thea, som står frem og byr på seg selv for å hjelpe andre med sin historie, så opplever hun å bli nedringt av alternative behandlere. Og det som er så ille og som gjør meg så opprørt, er at dette ikke er første gang, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til TV 2.

Ønsker å stoppe det

Kreftforeningen er ikke ukjent med at de som står frem får slike tilbud.

– Du blir ikke kurert av alternativ behandling og komplementær medisin. Det er ingen dokumentasjon på det. Det andre som er livsfarlig er dette å få vite at du skal slutte med den behandlingen du får av legene. Det må du aldri gjøre, sier Ryel.

Hun anbefaler alle kreftsyke å snakke med legen sin om tilbud de får.

– Det kan også være sånn at en alternativ behandling kan motvirke den behandlingen du får og også av den grunn være livsfarlig. Også koster det mye. Det finnes så mye humbug der ute, og sånn som dette er kvakksalveri. Jeg ønsker virkelig at vi på en eller annen måte kan klare å stoppe det, fordi det er så uverdig overfor personer som Thea, sier hun.

Hadde forventet tilbud

For Thea kommer ikke henvendelsene som noen overraskelse.

– Jeg hadde forventet at det ville komme slike ting, men jeg forstår jo nå hvorfor nordmenn jevnt over er skeptiske til denne typen tilbud. Selv om det kan være velmenende, er jeg redd for at noen kan oppleve det på en annen måte en meg. At det vekker et eller annet i de og at de føler seg litt presset til å sjekke det opp. Noen er kanskje i en mer desperat situasjon enn det jeg befinner meg i, sier hun.

Er kvakksalveri

Ryel i kreftforeningen er rystet når hun får høre intervjuet med Anna.

– Det er så skamløst. Det går ikke an. Det er umulig å garantere at man skal bli helbredet av den type alternativ behandling. Og det er også opprørende å si at hun skal slutte med den medisinske behandlingen du får, nettopp fordi det bokstavelig talt kan være livsfarlig.

Er det lovlig?

– Nei, det er ikke lovlig. Noe alternativ behandling er lovlig, men dette går helt inn i kvakksalveri og det er ikke lov. Og derfor bør det stoppes på en eller annen måte. I hvert fall må folk være klar over at det finnes utrolig mye humbug der ute, sier hun.