Du sparer masse penger på å droppe apoteket

TV 2 hjelper degs prissjekk viser at du kan spare til sammen 197 kroner på å velge butikken framfor apoteket. 

Selv om enkelte reseptfrie legemidler har vært tilgjengelig i dagligvarebutikker siden 2003, kjøper fortsatt omtrent halvparten av oss legemidler som smertestillende, nesespray og nikotintyggis på apoteket. Det til tross for at prisene er langt lavere i dagligvarebutikkene.

TV 2 hjelper deg har sjekket prisene på de mest populære og kjente reseptfrie legemidlene i to dagligvarekjeder og i tre apotekkjeder. Til sammen kan man spare nesten 200 kroner på å velge butikken i stedet for apoteket.

Nesten tredobbel pris

Hvis du bruker avlange Paracet lønner det seg helt klart å kjøpe dem på Kiwi. Der koster disse 30 kroner per pakke, mens de koster 50 kroner på apoteket. Vanlige, runde Paracet sparer du 12 kroner på å kjøpe i butikken.

Det beste eksemplet vi fant var Pyrisept. En liten flaske koster 66 kroner på apoteket. På Rema 1000 får du den nøyaktig samme flaska til 24 kroner.

Gode råd er dyre

Ellen Karine Ous er fagdirektør i Norges største apotekkjede, Apotek 1. Hun forklarer den store prisforskjellen slik:

– Når du kommer på apoteket finner du eksperter på legemidler. For den prisen du betaler hos oss får du tilgang på høyt kvalifisert helsepersonell som faktisk kan gi deg råd i tillegg. Mange velger derfor å gå på apoteket for å kjøpe disse produktene, sier Ous til TV 2 hjelper deg.

Hun påpeker også at apotekene tilbyr andre merkevarer med virkestoffet Paracet til en billigere pris.

Ous mener at det som står på pakningene og i pakningsvedleggene ikke er tilstrekkelig for folk, og at de derfor bør få råd på apotekene.

– Undersøkelser viser at de aller fleste ikke leser pakningsvedlegget. I tillegg kan det være nyanser som er viktig å få med seg, som man fanger opp i kundemøtet i apoteket, sier Ous.

PENGER Å SPARE: TV 2 Hjelper deg sjekket prisene på de mest populære reseptfrie legemidlene i to dagligvarekjeder og tre apotekkjeder. Til sammen kan man spare 200 kroner på å velge butikken. FOTO: TV 2 Hjelper deg/TV 2
PENGER Å SPARE: TV 2 Hjelper deg sjekket prisene på de mest populære reseptfrie legemidlene i to dagligvarekjeder og tre apotekkjeder. Til sammen kan man spare 200 kroner på å velge butikken. FOTO: TV 2 Hjelper deg/TV 2

– Verdt pengene å betale ekstra

De som skal slutte å røyke bør kjøpe nikotintyggegummien sin i butikken hvis de er opptatt av pris. 96 stk Nicotinelle tyggegummi lakris 2 mg koster opptil 235 kroner på apoteket. På Rema 1000 får du den samme pakken til kr 184,90. Det er 50 kroner spart per pakke. Likevel mener Ellen Karine Ous at det er verdt pengene å kjøpe nikotintyggis på apoteket.

– Mange synes det er verdt å betale femti kroner ekstra på apoteket for å få ekstra gode råd, sier Ous til TV 2 hjelper deg.

Det er også derfor Pyrisept selges til nesten tredobbel pris på apoteket.

– Vi har kompetanse på apoteket, og kan gi deg råd om hvordan du skal behandle såret utover det å kjøpe et rensepreparat. 

– Men hvis du vet hvordan du skal rense sår og ikke skal ha noen annen informasjon, da bør man kanskje gå på butikken?

– Det må forbruker avgjøre selv. Vi vet at apotekene har veldig stor tillit, vi har større tillit enn sykehus og leger, så folk velger å gå på apoteket fordi det er trygt og godt, sier Ous.

TV 2 Hjelper deg på TV 2 torsdager klokka 20:30 eller når du vil på TV 2 Sumo (krever abonnement)