LEMEN: Harepest (tularemi) smitter til hunder ved nærkontakt med gnagere, her en illsint lemen. Foto: Øyvind Gundersen.
LEMEN: Harepest (tularemi) smitter til hunder ved nærkontakt med gnagere, her en illsint lemen. Foto: Øyvind Gundersen.

Denne sykdommen smitter fra dyr til mennesker

Slikker hunden din deg i ansiktet? Dette bør du være ekstra OBS på!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Harepest er en av sykdommene som smitter fra hund til menneske. Sykdommen, som kalles Tularemi på fagspråket, forårsakes av bakterien Francisella tularensis.

– Ja, det stemmer, bekrefter veterinær Torill Moseng.

– Harepest eller Tularemi forekommer primært hos ville dyr, spesielt hos hare og smågnagere som lemen. Tularemi kan blant annet overføres til mennesker via spytt.     Den vanligste formen for smitte til mennesker er gjennom kontaminert vann eller direkte kontakt med smågnager eller hare. 

Lemenåret 2011

Veterinærinstituttet har i samarbeid med Evidensia og NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) tatt initiativ til studiet som heter «Kartlegging av Tularemi blant norske hunder». 

– Studien ble igangsatt på grunn av mistanke om Tularemi hos flere hunder som hadde hatt nærkontakt med lemen i 2011, som var et lemenrikt år, forklarer veterinær Cecilie Benedicte Meidel til God morgen Norge.

Smitte til eier

Hunder og andre rovdyr har tradisjonelt blitt sett på som motstandsdyktige mot bakterien, men resultater fra en pilotstudie utført ved Veterinærinstituttet i 2012/2013 tyder på at også hunder kan bli syke av Tularemi.

– Studien beskriver også et tilfelle av tularemi hos én hund og dens eier, forteller Meidel.

Symptomer

Veterinær Torill Moseng fra Mosengs dyreklinikk forklarer at symptomene som har vært observert hos hund med tularemi er høy feber, oppkast, dårlig matlyst, magesmerter og pusteproblemer.

– Mange hunder har nærkontakt med hare, lemen og andre smågnagere under jakt, og ellers når de er på fjellet. Det hender også at de fanger og spiser lemen, og på denne måten utsettes for bakterien, informerer Moseng.

Blodprøver 

Studien vil utføres ved å ta blodprøver av hunder som har vært i nærkontakt med lemen, samt hunder som ikke har vært eksponert.

– Vi trenger således å komme i kontakt med eiere av hunder som er aktuelle til studien, sier Cecilie Benedicte Meidel fra Evidensia Oslo Dyrehospital. 

Her kan du lese mer om kartleggingen.

Resultatene fra prosjektet vil bli brukt til å gi råd og anbefalinger om hvordan man skal opptre med hund i smågnagertette områder/lemenår. Kunnskap om diagnostikk og behandling vil bidra til økt oppmerksomhet rundt denne diagnosen hos hund, noe som kommer hundeeiere til gode.