FORBYS: Gutter i Iran vil ikke lenger kunne gå til frisøren og få piggsveis, ettersom dette blir sett på som et vestlig skjønnhetsideale. (Foto: AFP)
FORBYS: Gutter i Iran vil ikke lenger kunne gå til frisøren og få piggsveis, ettersom dette blir sett på som et vestlig skjønnhetsideale. (Foto: AFP)

Denne hårsveisen blir forbudt – er for «homoseksusell»

Den iranske fagforeningen for frisører mener at hårtrenden er for «homoseksuell» og «satanistisk».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den iranske fagforeningen for frisører og politiet i landet har valgt å gå sammen for å passe på at sommerforberedelsene blant ungdommen ikke skal stride med Islam. 

De har nemlig lagt inn forbud mot det de har valgt å kalle «homoseksuelle» og «satanistiske» hårfrisyrer, også kjent som piggsveis.

En fornærmelse mot landets tro 

I tillegg til de nevnte hårfrisyrene, forbys også tatoveringer, solarium og napping av øyenbryn for menn. Dette melder den britiske avisen, The Guardian.

MISTER LISENS: Salonger som ikke respekterer forbudet blir fratatt lisens. (Foto: AFP)
MISTER LISENS: Salonger som ikke respekterer forbudet blir fratatt lisens. (Foto: AFP)

Forbudet er hovedsakelig rettet mot å få slutt på vestlig innflytelse blant landets ungdom, ettersom disse skjønnhetsidealene blir sett på som en fornærmelse mot islamsk tro. 

Dyr straff

Forbudet ble annonsert tidligere denne uken av Mostafa Govahi, lederen for den iranske fagforeningen for frisører. 

– Satanistiske hårfrisyrer er forbudt. Enhver salong som velger å klippe håret i denne djevel-tilbedende stilen vil få dyr straff, og vil bli fratatt lisensen til å drive salong. Tatoveringer, solarium og napping av øyenbryn for menn er også forbudt, sa Govahi til den iranske nyhetskanalen, Isna News.

I 2010 forbød landet hestehaler, hockeysveis og langt hår med gele i. I ettertid av dette forbudet har piggsveisen sett en økende popularitet - noe både politiet og frisørenes fagforening ønsker å få slutt på. 

Presidenten uenig

Irans president, Hassan Rouhani, er imot forbudet og har uttalt at politiets ansvar er å passe på at lovene følges - ikke å tvangsinnføre islam.

Likevel venter en tøff straff de salongene som velger å trosse den nye bestemmelsen. Govahi uttalte nylig til Isna News at salongene som fortsetter å klippe de forbudte frisyrene vil bli stengt. 

Videre kunne han meddele at de som ikke greier å respektere Islam ved å fortsette å imitere vestlige skjønnhetsidealer vil kun få én advarsel. 

Frisørsalonger i Iran skal nå ha mottatt en liste med hvilke hårfrisyrer som er lov å klippe, og hvilke som ikke er det.