Trenerlegende slutter på grunn av forbundet

Krever at Gunnar Pettersen (59) må gå skolebenken (!). – Helt latterlig, tordner håndballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Håndballforbund har gitt en av sine mest rutinerte trenere beskjed om at han ikke får fortsette dersom han ikke gjennomfører 90 trenerkurs-timer.

De nye reglene trer i kraft først i 2017/2018-sesongen, men forbundet krever at kurset for «Trener 3» og «Trener 4» må være påbegynt allerede denne måneden. Gunnar Pettersen har i dag kun «Trener 2».

Se reportasje øverst i saken!

– Jeg har trent håndballag i over 30 år, hvor 16 av dem har vært som landslagstrener. Det anser ikke Norges Håndballforbund som relevant. Det stiller jeg meg undrende til, sier Pettersen til TV 2 Sporten.

Slutter

«GP» har i tillegg utdanning som lærer og har studert ved Norges idrettshøgskole.

– Jeg vil ikke virke fornærmet, men jeg er snart 60 år og hadde holdt på i maks to-tre år til. Jeg har forsøkt å kontakte forbundet for å få en forklaring på hvor jeg har mangler.

– Men svaret har vært fire-fem sider med bare «viss-vass». Uten at det overrasker meg, fortsetter Kristiansand Vipers-treneren.

– Betyr dette at du er ferdig som trener nå?

– Ja, nå er det slutt. Jeg har prøvd å få praksisen min godkjent, men fått beskjed om at jeg ikke får lov til å trene på de øverste nivåene.

– Helt latterlig

Det får TV 2s håndballekspert til å reagere.

– Jeg synes det er helt absurd at han ikke får fortsette. Han har over 30 år som topptrener og da blir det helt latterlig at han må slutte på grunn av dette. Man må også ta alderen i betrakting her. Pettersen har også en tung, pedagogisk utdannelse. Vi snakker ikke om en uskolert røver her, tordner Gustad.

– Det blir bare for dumt. Hvis man ser internasjonalt teller praksis vel så mye. Ja, jeg forstår at de må følge sin egne regler. Og ja, jeg synes det er positivt med kompetansekrav for trenere. Men her burde man gjort et unntak, avslutter Gustad.

– Godt forankret i Håndball-Norge

Generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud poengterer at det er flere som må på skolebenken fremover. Tidligere har Aftenposten dokumentert at flere av topptrenerne i Norge ikke tilfredsstiller de nye reglene. Formålet er å øke kompetansen hos trenerne og regelverket har vært jobbet med i flere år.

– Jeg har litt vanskelig for å uttale meg om enkeltpersoner, men kan ta det mer generelle. Det finnes vel ingen som kan si at jeg er utlært. Jeg tror at alle uansett hva vi driver med har behov for tilførsel av ny kompetanse eller om det er repetisjon av det du har lært før. Det preger arbeidslivet generelt, også håndballtrenere, sier Langerud til TV 2 Sporten.

– Det som var godt nok i går, er kanskje ikke godt nok i morgen. Så på generelt grunnlag så tror jeg at trenerkompetanse til de trenerne som trener våre lag i aller øverste divisjon, det er en fornuftig sak, fortsetter Langerud.

– Kunne det vært åpnet for dispensasjon?

– Det er slik at trenerutdanningen vår nå har fire nivåer. Noen starter på nivå en, noen to og noen tre, litt avhengig av hvilken bakgrunn du har fra før av. Dette er godt forankret i Håndball-Norge. Det er et mylder av varienter her og flere av våre landslagstrenere skal på kurs. Alle klubbtrenere skal på kurs, sier Erik Langerud til TV 2.