Hjerteskjærende scener:

Desperate flyktninger kaster seg i drukningsdøden når hjelpen endelig kommer

Det var kvinner og barn blant flyktningnene i den overfylte gummibåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grusomme scener utspant seg foran mannskapet på handelsskipet Zeran i Middelhavet søndag. Zeran berget mennesker fra to flykningebåter denne helgen.

Unike videobilder viser flykninger i overfylte gummibåter. Når mannskapet kaster line til dem, hopper mange av flyktningene desperat i vannet for å berge livet. Vi kan høre mannskapet på Zeran som ber flyktningene ta det rolig, men det er alt de kan gjøre.

Mange av de som hopper kan ikke svømme, og strømmen trekker dem lenger unna redningen. Bildene viser at mange klamrer seg til gummibåten.

Når mannskapet på Zeran hiver ned taustigen, klatrer flere utmattede flyktninger i sikkerhet. Blant annet små barn. Allikevel må mannskapet innse at de ikke klarer å redde alle. 

Fem døde er hentet opp av vannet og fraktet sammen med de overlevende inn til Catania på Sicilia. De overlevende hevder flere titalls mennesker omkom.

– Overlevende fortalte oss at 40 migranter falt i vannet, sier Redd Barnas talskvinne Giovanna Di Benedetto i Catania på Sicilia.

Overlevende har gitt ulike versjoner av det som skjedde.

– Noen sier at veldig mange døde, mens andre sier rundt 40, sier Benedetto.
De overlevende tilhørte en gruppe på om lag 200 migranter som var om bord i to ulike båter. Ulykken skal ha skjedd søndag, like før nesten 6000 mennesker ble reddet i en storstilt redningsaksjon som ble iverksatt av Italias marine og kystvakt i samarbeid med flere handelsskip.

Italiensk kystvakt opplyser at de har funnet minst ti omkomne i farvannet i nærheten av Libya i tre ulike operasjoner. Samtidig har de reddet mennesker fra 16 ulike båter i samme region, skriver nyhetsbyrået AP.

Menneskesmuglere har sendt ut ekstra mange båter på grunn av rolig sjø og godt vær. 7000 flyktninger er berget og fraktet til Sicilia de siste dagene.

Vel i landet forteller medisinsk personell fra skipene om bergingen.

– Vi tok kvinner og barn om bord. Vi har 60 kvinner her. 12 av dem er gravide. Det er 40 barn her. Resten er menn. Mange har skader, er dehydrerte og syke, sier Christopher Catrambone ved MOAS (Migrant Offshore Aid Station).

MOAS sender droner for å lokalisere de smuglerbåtene fortest mulig. Når de er funnet, legger de kursen dit.

800 personer druknet i fluktforsøket over Middelhavet i april måned. EU har hatt krisemøter og situasjonen, og Italia som tar imot mange av flyktningene ber om hjelp til å håndtere den kritiske situasjonen. I 2014 ble 170.000 flykninger reddet fra havet av italiensk kystvakt. Det er en økning på hele 277 prosent fra året før.