Under en seremoni lørdag ble «Krasnodar», den nyeste ubåten i Varshavjanka-klassen sjøsatt i St. Petersburg. Foto: Admiralteiskie Verfi
Under en seremoni lørdag ble «Krasnodar», den nyeste ubåten i Varshavjanka-klassen sjøsatt i St. Petersburg. Foto: Admiralteiskie Verfi

«Verdens mest stillegående» ubåt testes ut i Barentshavet

Russerne tester ut nye ubåter mens NATO har ubåtøvelse i norske farvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare dager før NATO startet ubåtøvelsen «Dynamic Mongoose» i norske farvann, presenterte Russland en ny, stillegående ubåt ved skipsverftet i St. Petersburg.

Ifølge skipsverftet er «Krasnodar» den fjerde av seks ubåter de bygger. Foto: Admiralteiskie Verfi
Ifølge skipsverftet er «Krasnodar» den fjerde av seks ubåter de bygger. Foto: Admiralteiskie Verfi

Til stede under seremonien for den dieselelektriske ubåten «Krasnodar» i Varshavjanka-klassen var sjefen for Russlands marine, Viktor Tsjirkov, heter det i pressemeldingen på skipsverftets nettsider.

Ifølge admiral Tsjirkov befinner de to første ubåtene i Varshavjanka-klassen seg i Arktis, der de gjennomgår dypvannstester, meldte Sputnik News for en drøy uke siden. Ubåtene i denne klassen er omtalt av russiske statlige medier som de mest stillegående i verden, og skal inngå i Svartehavsflåten.

NATOs ubåtøvelse, som skal gjøre forsvarsalliansen flinkere til å finne ubåter i norske farvann, finner altså sted samtidig som russerne tester ut sine nyeste ubåter i nordområdene. Varshavjanka-klassen er en forbedret versjon av den gamle Kilo-klassen, har såkalte «stealth»-egenskaper, og skal være egnet til å operere i grunt farvann.

Russernes storstilte ubåtsatsing foregår også i Arkhangelsk, der det bygges strategiske atomubåter som er lengre enn Hurtigruten.

– Norge trenger ubåter

Norge har seks ubåter i Ula-klassen, som skal utfases fra 2020. Disse ubåtene fikk Norge på tampen av den kalde krigen.

– Både NATO og Norge erkjenner at evnen til å drive effektiv anti-ubåtkrigføring er essensiell i maritim krigføring. Dette viser at Norge trenger ubåter nå og i fremtiden, sier flaggkommandør Ole Morten Sandquist til Forsvaret.no.

I Baltikum og Norden har det i senere tid vært observert økt russisk marineaktivitet. Senest i forrige uke var den finske marinen på ubåtjakt, og i fjor mobiliserte svenskene etter å ha registrert fremmed undervannsaktivitet i skjærgården.

Den tidligere ubåtsjefen Jacob Børresen sa da at han regnet med at dette også skjer i norske farvann, og i desember sa Forsvaret at de registrerer økt russisk aktivitet både i luften og under vann.