NFL-AKTUELL: Nate Boyer skal prøvespille for Seattle Seahawks i sommer. I en alder av 34 år. Foto: Ronald Martinez/Getty Images/AFP
NFL-AKTUELL: Nate Boyer skal prøvespille for Seattle Seahawks i sommer. I en alder av 34 år. Foto: Ronald Martinez/Getty Images/AFP

Krigsveteran kan ende opp i NFL

Nate Boyer har tjenestegjort i både Irak og Afghanistan. Nå skal han prøvespille med Seattle Seahawks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2014 var Nate Boyer involvert i kamp i fjellene i Afghanistan. Bare måneder etter at Seattle Seahawks hadde vunnet Super Bowl.

Denne sommeren forbereder 34-åringen seg på en tid med knallhard trening – i håp om å få en plass i Seahawks' tropp når NFL-sesongen starter.

Boyer er nemlig en kar som alltid har gått sine egne veier.

Dro til Darfur som frivillig
I 2004 ante han ikke hva han skulle gjøre med livet sitt. Etter å ha lest en historie i Time Magazine om Darfur-regionen i Sudan, bestemte han seg for å dra dit og hjelpe til.

Han møtte opp uanmeldt i en flyktningeleir og meldte seg som frivillig hjelpearbeider.

Der og da bestemte han seg for å gjøre en innsats for de som ble drevet på flukt.

Han meldte seg til tjeneste i militæret, og etter knallhard trening endte han opp i USAs spesialstyrker.

Fikk bronsestjernen
Han ble sendt til Irak, hvor han han gjorde seg fortjent til «Bronsestjernen» for sin innsats.

I 2008 gikk både krigen i Irak og hans kontrakt med hæren mot slutten.

Boyer valgte å gå tilbake til skolen, og kom inn på University of Texas. Og når han først begynte på skole, så ville han spille amerikansk fotball også. Selv om han aldri hadde spilt aktivt før.

Men fysikken spilte ikke på lag med ham. Til tross for at han var gjennomtrent som få, så var han verken høy nok eller tung nok til å gjøre seg bemerket på fotballbanen. Han innså snart at han aldri ville bli noen fotballspiller. 

Trente teknikk i Afghanistan
Men en posisjon som ikke krever verdens største kropp er «snapper» – mannen som kaster ballen bakover til «kickeren» som sparker den oppover banen.

Og ettersom University of Texas akkurat hadde mistet sin «long snapper», som var uteksaminert, så trente han hele sommeren for å få den rollen.

Men treningen foregikk ikke på treningsfeltet i Austin. For Boyer hadde meldt seg til tjeneste igjen om sommeren, og han ble sendt til Afghanistan.

De lokale så rart på amerikaneren som drev og kastet en amerikansk fotball bakover på slettene.

Meldte seg frivillig til å dra til Afghanistan
Og når Boyer går inn for noe, så lykkes han som oftest. Han fikk rollen som «long snapper» for University of Texas.

Han har gjort det godt på banen, og om sommerne har han frivillig dratt til Afghanistan.

– Jeg ser på det på denne måten: Dersom jeg, som ønsker å være der, ikke melder meg frivillig, så er det kanskje en som ikke ønsker å dra som må reise. Kanskje har han kone og barn, og Gud forby at det skjer noe med ham, forteller han til Yahoo Sports.

Men ambisjonene om å bli profesjonell fotballspiller har ikke forsvunnet. Og han har prøvd å markedsføre seg selv etter beste evne.

– Et fenomenalt menneske
En som har fått høre om Boyer er Seattle Seahawks-direktør John Schneider.

– Det hender du faller for enkelte karer. Gjennom en god venn av meg, så er jeg blitt gjort oppmerksom på denne karen og alt han står for. Han er rett og slett et fenomenalt menneske og han er en vinner. Han er tøff og han står for mange veldig, veldig kule ting, som jeg tror vil være veldig bra for mange av oss å ha rundt oss, sier Schneider.

Skal på treningsleir med Seahawks
Da helgens draft i NFL var over, sto klubbene fritt til å kontakte kontraktsløse spillere. Og da tok Schneider opp telefonen og ringte til Boyer.

– Jeg hadde snakket med noen andre lag, men ikke dem. Jeg visste ikke at jeg var på listen deres en gang. Det var det beste sjokket jeg kunne få, forteller 34-åringen.

Han er nå en av 90 spillere som skal møte til treningsleir med Seahawks i sommer. Alle har det samme målet. Å være blant de 53 som er i troppen når sesongen starter.

Men Boyer ser det ikke som den største utfordringen han har hatt livet.

– Ja, jeg har gjort verre ting, sier han til NFL.com.