Omar (24) forteller om foreldrenes liv i flyktningleir i Norske Talenter

–  Det er mye fattigdom. Mye våpen. Mye krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld er Omar Khalayli (24) og Nick Sharma (25) blant deltakerne som står på scenen for å prøve seg foran dommerne i Norske Talenter

Under artistnavnet Omar og Fabe fremfører de to rapperne en egenskrevet låt som handler om livet i en flyktningleir. Det er livet til foreldrene til Omar som skildres i låta du kan se ovenfor. 

– Moren og faren min er fra Palestina, fra en palestinsk flyktningleir i Tripoli, ved grensen til Syria. De vokste opp der, og jeg har vært der mye om sommeren, forteller 24-åringen til TV 2.

Se auditionen til Omar og Fabe ovenfor. Hvordan det går med dem kan du se i Norske Talenter fredag klokken 20.00 på TV 2.

Har sett fattigdom, våpen og krig

HÅPER PÅ TALENT-SUKSESS: Omar og Nick, eller Omar og Fabe, rapper i fredagens episode av Norske Talenter. De håper dommerne sender dem videre etter å ha hørt deres politiske rap. Her er de avbildet backstage. FOTO: SANDRA MEI LING NOER / TV 2
HÅPER PÅ TALENT-SUKSESS: Omar og Nick, eller Omar og Fabe, rapper i fredagens episode av Norske Talenter. De håper dommerne sender dem videre etter å ha hørt deres politiske rap. Her er de avbildet backstage. FOTO: SANDRA MEI LING NOER / TV 2

Å være vitne til desperasjonen som finnes i flyktningleirene, har vært inspirerende for norsk-palestineren. Han mener det har endret ham som menneske.

– Området er preget av mye fattigdom. Mye våpen. Mye krig. Det er veldig vanskelige tider. Men det er mye kjærlighet. Det er det jeg liker så godt. De har så lite, men gjør så mye ut av situasjonen. Det har rørt meg veldig, samtidig som det har gjort med til den jeg er i dag. Jeg føler at jeg har vokst veldig på det, sier han. 

24-åringen mener det er mange i landet som kunne hatt godt av et bredere perspektiv på verden og problemene som finnes i den.

– For å være helt ærlig, tenker jeg at det er mange her i Norge som er veldig trangsynte. Det er tydelig at det er mange som ikke reiser rundt og ser verden. Og da tenker jeg at hvis de ikke vil reise, kan jeg gjøre det og ta med historiene hjem så jeg kan fortelle dem til folk. 

Så på amerikansk talentshow og meldte seg på

Denne fredagen får altså Omer og rapmakkeren anledning til å dele sine historier med det norske folk. 

Nick forteller til TV 2 at de endte opp med å melde seg på etter at han tilfeldigvis så den amerikanske versjonen av talentprogrammet på TV. 

– Jeg satt og så på America's Got Talent en dag, og én tanke førte til en annen. Jeg fikk det plutselig for meg at jeg måtte sjekke datoen for Norske Talenter, og det var frist for å melde seg på samme dagen! Så vi meldte oss på, forteller han.

– Vi håper dette kan åpne dører for oss. Og at det kan skape et navn. Vi gjør mye konserter, men har ikke nådd så langt ut med det. Her har vi tenkt at det er mange følgere og seere, og det vi vil er jo å nå ut til flere mennesker, legger Omar til. 

Karpe Diem-fans

Blant rapduoens inspirasjoner finner man Nas, Michael Jackson, Kendrick Lamar, Big Pun og Tupac. Og en annen norsk gruppe som også består av én med indisk bakgrunn og én med arabisk. 

– Karpe Diem er dope! Vi ser helt klart opp til dem, sier Nick. 

I likhet med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (31) og Chirag Rashmikant Patel (31), bruker Omar og Fabe ofte sin etniske bakgrunn som tema for musikken. 

Omar mener bakgrunnen hans ikke har rent lite å si for tekstene. 

– Det har alt å si. Bakgrunnen min har formet meg til den jeg er, og den har formet hvilket budskap jeg bringer. Jeg kunne ikke hatt den inspirasjonen jeg har hvis jeg bare hadde vært her, sier han. 

Har fått blandede tilbakemeldinger for låta

Nå håper duoen at Norske Talenter-dommerne setter pris på budskapet i musikken deres.  

– Vi er stolte av låta vi spiller. Vi har spilt den på shows hvor vi har fått ulike tilbakemeldinger. Kritikk også. Så nå blir det spennende å se hva dommerne mener, sier de. 

Se hvordan det går med Omar og Fabe i Norske Talenter fredag klokken 20.00 på TV 2.