KLAR OPPFORDRING: I Februar i år fikk Thea Steen (25) påvist livmorhalskreft. Nå oppfordrer hun unge kvinner til å ta celleprøver jevnlig. Foto: Kåre Breivik/TV 2
KLAR OPPFORDRING: I Februar i år fikk Thea Steen (25) påvist livmorhalskreft. Nå oppfordrer hun unge kvinner til å ta celleprøver jevnlig. Foto: Kåre Breivik/TV 2

Tre av ti kvinner dropper kreftundersøkelser

Kreftsyke Thea Steen (25) oppfordrer unge kvinner til å sjekke seg for livmorhalskreft.

Nye tall fra Kreftforeningen viser at mellom 30 og 40 prosent av norske kvinner ikke møter til undersøkelser som kan avdekke brystkreft og livmorhalskreft. Det er særlig dårlig oppmøte blant kvinner mellom 25 og 29 år som blir innkalt til celleprøver for livmorhalskreft. 

– Jo yngre du er, jo mer er det en fjern fremtid at du kanskje kan få kreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Hun tror det har vært for dårlig informasjon om hvorfor slike prøver er så viktige å ta.

– Prøvene er forebyggende. Her oppdager man celleforandringer som på sikt kan utvikle seg til kreft. Om vi oppdager slike forandringer kan de enkelt behandle disse før de utvikler seg til å bli kreft, forklarer Ryel.

UNDER BEHANDLING: Thea behandles nå for livmorhalskreft ved Haukeland Sykehus. Foto: Kåre Breivik/TV 2
UNDER BEHANDLING: Thea behandles nå for livmorhalskreft ved Haukeland Sykehus. Foto: Kåre Breivik/TV 2

– Det er verdt det

Thea Steen (25) har livmorhalskreft med spredning, og er nå i behandling på Haukeland sykehus. Hun hadde sjekket seg jevnlig og hadde fine prøver bare åtte måneder før hun fikk påvist kreften.

– Jeg fikk symptomer som jeg ikke kunne overse og skjønte at noe var galt, forteller Thea. 

Hun fikk symptomer som blødninger og feber, og da smertene ikke avtok etter noen uker, gikk hun til legen. Nå kommer hun med en sterk oppfordring om at unge kvinner bør ta celleprøver for å forhindre at de kommer i samme situasjon.

– Man tenker at «det skjer ikke meg» og «hvorfor skal man bruke tid på noe som ikke skjer meg før jeg fyller 80?». Mange synes kanskje at det er vanskelig å gå til gynekologen, men det er verdt det, sier Thea.

Øker forståelsen og senker terskelen

Selv om alle kvinner over 25 år får en innkallelse til livmorhals-undersøkelse i posten, kvier mange seg for å bestille time hos fastlegen og gynekologen. Kreftforeningen jobber særlig med å øke forståelsen av hvor viktig en slik undersøkelse er.

–  Vi er nå i dialog med Kreftregisteret for å gjøre teksten i innkallelsene mer folkelige og forståelige. Man må forklare fordelene for at folk skal gjøre noe de synes er ubehagelig, sier Anne Lise Ryel.

Kreftforeningen jobber også for å senke terskelen for å få testet seg.

 – Vi prøver blant annet ut hjemmetester for livmorhalskreft, sier hun.