SA ALLE NEI: Will Smith, Pamela Anderson, Paul Shaffer, Michelle Pfeiffer, Jim Carey og Dana Delany. (FOTO: STELLA PICTURES)
SA ALLE NEI: Will Smith, Pamela Anderson, Paul Shaffer, Michelle Pfeiffer, Jim Carey og Dana Delany. (FOTO: STELLA PICTURES)

Hvorfor i alle dager sa de nei til disse rollene?

Noen valg har vært så dårlige at det kunne blitt karriereødeleggende. 

John Travolta sa nei til rollen som Forrest Gump. Den avgjørelsen har han senere uttalt at var feil. Rollen gikk istedenfor til Tom Hanks, som vant en Oscar for tolkningen sin av den merksnodige figuren. 

Men dette var ikke første gangen. Travolta takket også nei til hovedrollen i «Apollo 13» – en rolle som Tom Hanks senere gjorde til sin, skriver Stylecaster.com

Tok over og vant Oscar

Både Bill Murray og Chevy Chase ble tilbudt rollen som Forrest Gump etter at Travolta hadde sagt sitt, men komikerlegendene takket også nei. Det samme gjorde Chase til rollen som Lester Burnham i «American Beauty». Han hevdet rollen ikke passet det joviale imaget hans, og dermed tok Kevin Spacey over. Og vant Oscar.

Pamela Anderson som Agent Scully i «X-files»? Ja, det kunne faktisk blitt sånn om TV-seriens produsenter hadde fått det som de ville. Istedenfor endte de opp med en annen Anderson i hovedrollen, nemlig Gillian.

Gillian Anderson har forresten takket nei til roller i både «Game of Thrones» og «Downton Abbey» de siste årene.

Broderick som Walter White

Jerry Seinfeld ville i sin tid ha Paul Shaffer i rollen som George Costanza. Schaffer tok ikke tilbudet seriøst, og fortsatte som kapellmester for David Letterman. Det er nok Jason Alexander glad for ...

Da Bryan Cranston ble foreslått til rollen som Walter White i «Breaking Bad» var det flere i produksjonen som rynket på nesen. De var ikke imponert over det de hadde sett han gjøre tidligere. Derfor spurte de Matthew Broderick om han kunne være interessert. Heldigvis endte det hele som det endte.

Michelle Pfeiffer har i løpet av sin karriere takket nei til hovedrollene i både «Pretty Woman» og «Nattsvermeren», men angrer neppe da begrunnelsen har vært at hun ikke vil spille i store, kommersielle suksesser. Henne om det.

Sa nei av respekt

En annen som heller ikke angrer er Will Smith. Han har vel hatt det vi kan kalle en flott karriere uansett, men takket nei til rollen som Neo i «The Matrix». Hvorfor? Fordi han ikke skjønte filmen og dermed ikke kunne tilføre rollen den respekten den fortjente.

Bartemannen Tom Selleck gjorde braksuksess som detektivhelten Magnum i TV-serien «Magnum PI» midten av 80-tallet. Dermed ble han ønsket til rollen som Indiana Jones. Dessverre for Selleck passet ikke dette med innspillingen av TV-serien, og dermed takket han nei til rollen som Harrison Ford senere gjorde om til sin.

Harrison Ford på sin side sa nei til rollen som Oskar Schindler i den fantastiske filmen «Schindlers liste». Liam Neeson bukket og takket.

Hvem er Dana?

Dana Delany er det ikke mange som vet hvem er, og det er det kanskje en grunn til. Først takket hun nei til rollen som Carrie Bradshaw i «Sex og singelliv», før hun deretter takket nei til rollen som Bree van de Kamp i «Frustrerte Fruer».  Nå har hun heldigvis fått sin egen TV-serie som heter «Body of Proof».

Da filmselskapet Paramount skulle bekle rollene til Gudfaren fra 1972 ville de ha et etablert stjernenavn i hovedrollen. Jack Nicholson, Warren Beatty, Robert Redford, Ryan O'Neal og Dustin Hoffman sa alle nei, og dermed gikk rollen til Al Pacino.

Suksessen etter «Titanic» gjorde Leonardo DiCaprio til en ettertraktet mann, og da «American Psycho» skulle filmatiseres sto han øverst på ønskelisten til rollen som Patrick Bateman. Dessverre måtte han trekke seg da teamet hans følte at fansen ikke ville se ham i en så voldelige rolle. Dermed gikk rollen til Christian Bale. Heldigvis har det ordnet seg ganske greit for DiCaprio også.

Satset på filmkarrieren

Å tenke seg Jim Carrey som Edvard Saksehånd er smått absurd, men det kunne ha blitt en realitet. Heldigvis var det noen som sa at hans manglende erfaring som dramatisk skuespiller ville ødelegge, og dermed gikk rollen til Johnny Depp. Carey har siden da vist at han behersker en god dramarolle så godt som noen. 

Ray Liotta er for mange et kjent navn med et enda mer kjent fjes. Men kan du navnet på tre filmer han har spilt i? Neppe. Da er det kjipt å tenke på at han takket nei til rollen som Tony Soprano i «The Sopranos» fordi han ville fokusere på filmkarrieren. 

For gammel

Til slutt tar vi med at Mel Gibson høflig takket nei til rollen som Roman Maximus i «Gladiator». Han følte seg for gammel for den slags roller, og overlot det hele til Russell Crowe, som vant Oscar og ble verdensstjerne. Gibson var 44 år i 2000.

Visste du forresten at TV 2-programleder Kathrine Moholt var nær ved å få rollen som Ninni i Hotel Cæsar? Utrolig, men sant.