Norske kjendiser tjener fett på å holde foredrag

Tjener hundretusenvis av kroner for et par timers foredrag om veien til suksess.

Norske kjendiser tjener en formue på å holde foredrag. Idrettsstjerner som Petter Northug, Andreas Thorkildsen og Aksel Lund Svindal, tar for eksempel godt og vel 100.000 kroner for å holde foredrag om veien til suksess.

Programledere tjener best

Flere og flere kjente profiler tar seg godt betalt for foredrag.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik tjener 40.000 kroner for et par timer, og Skavlan, Thomas og Harald og Jon Almås er noen av de best betalte. Flere av disse skal ha mellom 80-160.000 kroner for et par timers arbeid.

En rekke kjente TV-profiler har nå sagt opp de faste jobbene sine, blant annet for å holde egne foredrag. Anne Rimmen, Tore Strømøy og Erik Solbakken er eksempler på disse.

– Tar i overkant av 70.000

TAR GODT BETALT: OSLO  20120220. Dag Erik Pedersen lanserer boken
TAR GODT BETALT: OSLO 20120220. Dag Erik Pedersen lanserer boken "Idrettskongen" han har skrevet til kong Haralds 75-årsdag. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Dag Erik Pedersen (55), programleder og tidligere proffsyklist, er blant kjendisene som tar seg godt betalt for et foredrag.

– Det er en rangstige, akkurat som i andre bransjer. Jeg holder ca. 50 foredrag i året og tar i overkant av 70.000 kroner for det. Det er den offisielle prisen, forteller han til Dorthe Skappel på God kveld Norge.

– Min historie handler om hvordan jeg begynte som en dårlig syklist og hvordan jeg til slutt ble en god syklist, forteller han.

På sin mest aktive periode som foredragsholder ble det så mye som tre foredrag om dagen. Han ble hentet i helikopter om morgenen og kjørt rundt, til det til slutt sa stopp. 

– Jeg fikk hjerteinfarkt og måtte sette ned tempo. Nå gleder jeg meg heller til hver eneste jobb, forteller han.

Måtte snu i døra

HOLDER FOREDRAG: Thor Hushovd tar 70.000 - 80.000 kroner for et foredrag.
HOLDER FOREDRAG: Thor Hushovd tar 70.000 - 80.000 kroner for et foredrag.

Forrige helg strømmet over 600 damer inn til skjønnhetshelg på Norefjell. Foredragene ble holdt av blant andre Thomas Numme, Truls Svendsen, Jenny Skavlan og ektemannen Thomas Gullestad.

Selv om God kveld Norge hadde innpass til arrangementet, fikk de fotoforbud i døra. 

Dag Erik Pedersen forteller at hemmeligholdet rundt kjendisforedrag kan komme av restriksjoner fra arbeidsgiverne, men at han selv ikke gjør det på den måten.

– Så lenge man er en offisiell person på TV, ser jeg ingen grunn til at det skal være så hemmelig, sier han.

Se God kveld Norge-reportasjen øverst i saken. Husk å se God kveld Norge lørdager klokka 21:45 eller på TV 2 Sumo