Doktor Google bør ikke erstatte legebesøket

Har du søkt etter symptomer på nettet? Les dette før du setter en diagnose på deg selv!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom man som privatperson søker informasjon om sykdom på nettet er det viktig å ikke tro på alt man leser.

– Jeg anbefaler ikke folk å søke på ting før de går til legen, men jeg kan heller ikke si at det er noe galt i finne informasjon på internett. Det viktigste er å bruke sunn fornuft. Vær skeptisk til faktainformasjonen du finner og tolk det du leser kritisk. Sider som er opprettet av det offentlige helsevesen kan man som regel stole på, forklarer Nina Wiggen.

Hun mener folk stort sett finner fram til riktig informasjon.

– Jeg blir stadig overrasket over hvor mye korrekt informasjon folk finner, men samtidig er det viktig å sette det i sammenheng med plagene deres og undersøkelsene legen gjør, sier hun.

Wiggen forklarer at også leger bruker internett i arbeidet med å diagnostisere pasienter, men at de bruker oppslagsverk som krever innlogging og er forbeholdt helsepersonell. 

Noen tror de er dødssyke

Hvordan folk reagerer på den informasjonen de finner varierer fra person til person. Nina kan fortelle at de hver uke får inn pasienter som tror de er dødssyke som følge av google-søkene. 

– Det kan være uheldig fordi man da bruker mye tid på å berolige pasienten i stedet for å finne ut av hva som faktisk er problemet, sier hun.

Wiggen har også opplevd at pasienter har blitt beroliget av informasjonen de har funnet, men som egentlig burde gått til legen tidligere.

– Jeg hadde en pasient som hadde funnet forklaring på plagene sine på nettet og slått seg til ro med det. Ved grundigere undersøkelser viste det seg at vedkommende hadde kreft. Helst skulle pasienten kommet tre måneder tidligere, det gikk heldigvis bra denne gangen. 

Legens jobb å diagnostisere

Er du usikker på hva som feiler deg, så er det ingenting i veien for å avlegge et besøk på legekontoret. 

– Det finnes ikke noe fasitsvar på når man bør oppsøke lege, men er du ikke trygg på informasjonen du har funnet, så er det bedre å oppsøke lege enn å bekymre seg. Det er legenes jobb å finne ut hva plagene dine skyldes, avslutter Wiggen.