Torstein (42) fikk hjelp av venninne til å bli enslig pappa

Homofile Torstein Hatlevik er pappa til Konstanse på 16 måneder.

Torstein Hatlevik har alltid drømt om å få mange barn, men løsningen var ikke opplagt. 

– Jeg har alltid hatt lyst på mange unger, men etter hvert så skjønte jeg at en kone ikke var en del av den planen. Jeg er homofil, forteller han. 

 Se hvordan Konstanse på 16 måneder sjarmerer alle i klippet ovenfor.

– De siste 16 månedene etter at hun kom til verden har vært fantastiske. Alt dreier seg om Konstanse nå og jeg må tilpasse livet mitt etter henne, forteller pappaen. 

ENSLIG PAPPA: For 16 måneder siden ble Torstein Hatlevik pappa til Konstanse.
ENSLIG PAPPA: For 16 måneder siden ble Torstein Hatlevik pappa til Konstanse.

Avtale med en venninne

Han gjorde en avtale med en venninne for å bli far. Hun bar fram barnet og er biologisk mor, men han har fått hele foreldreansvaret. Slik var det planlagt helt fra starten av. 

– Det kan høres ut som surrogati? Men det er ikke slik? 

– Nei, det er ikke det. Jeg er biologisk far og venninnen min er biologisk mor. Men hun har gitt meg alt foreldreansvaret. Hun ønsket å gi meg et barn. Det er en fantastisk gave fra et annet menneske. Det handler om å få lov til å gi omsorg og kjærlighet. 

– Hun skal kjenne til historien sin

For pappaen er det viktig at Konstanse er kjent med historien sin fra tidlig av. 

– Jeg skal fortelle henne historien som den er, at jeg hadde så lyst på barn og at hun er så elsket. Jeg og Renate er jo venner og vi møtes med jevne mellomrom, så hun blir kjent med henne.

Se dokumentaren «Pappas kjærlighetsbarn» på TV 2 mandag kveld klokken 22.40, eller på TV 2 Sumo.

Kvinnen som fødte henne vil alltid være venninnen til pappa. 

– Unger er jo sånn at det de kjenner til vil være naturlig, så jeg tenker at dette vil gå fint. Vi omtaler henne som Renate, og Konstanse kommer til å få vite at det er Renate som har født henne.

– Jeg er biologisk mor, men har ingen morsrolle

I dokumentaren som sendes på TV 2 tirsdag kveld møter man også Renate. Hun har hjulpet tre familier med å få barn.

 – Når du ser ansiktene på de som har fått lov til å bli foreldre via meg, da har du verdien i det hele. Relasjonen oss i mellom blir som hvilken som helst annen relasjon man har med venner man har i livet sitt. Jeg er jo biologisk mor, men jeg har ingen morsrolle overfor henne. Jeg har ingen sosial rolle, hun vil aldri kjenne meg som moren - men jeg vil være Renate som fødte henne. 

– Får støtte fra de nærmeste

Torstein Hatlevik eier og driver et lite hotell og en restaurant på den lille øya Tysnes, sør for Bergen. 

 – Egentlig tror jeg det er en fordel at vi bor på en liten plass. Folk kan i utgangspunktet være litt skeptiske til ting, men når det gjelder sine egne så godtar man det. Man må forholde seg til det, og jeg er veldig åpen og kjenner veldig mange. Så de som mener noe, de sier ingenting.