STUDERER: Oda Ellingsen, 21 og Tom aleksander Frogseth, 20 forbereder seg til eksamensperioden. (FOTO: Anna Rydland Nærum/ TV 2)
STUDERER: Oda Ellingsen, 21 og Tom aleksander Frogseth, 20 forbereder seg til eksamensperioden. (FOTO: Anna Rydland Nærum/ TV 2)

Slik takler du eksamensnervene

Psykologhjelp, meditasjon, lister eller nok søvn? Her er tipsene for å unngå det verste stresset før de avgjørende testene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tusenvis av studenter er dette kanskje den mest stressende tiden på året. Tiden for avgjørende eksamener. En tid stadig flere ser på som svært vanskelig.

Studentenes eget helsetilbud forteller om flere studenter som kontakter dem med presentasjons-angst og stress og elevene selv sier de gruer seg til denne tiden av året.

Psykologen: – Søk hjelp!

Dersom bekymringene blir voldsomme, kan det være lurt å oppsøke hjelp. Leder for helsetilbudet ved studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Kari Jussie Lønning forteller om stadig flere som føler på et press når det gjelder mestring, selvfølelse og krav til å prestere i studiene.

– De som kontakter oss er som regel ikke de som ikke leser nok, det er de som har høye krav til seg selv, sier Lønning.

Hun forteller at det tilbys flere kurs, blant annet eksamensangst-kurs og selvfølelseskurs for studenter.

Psykolog Monica Juuhl Langseth forteller at angst er det vanligste.

– Angst er nesten dobbelt så utbredt blant kvinner som menn, det er en kjent sak at angstlidelser øker blant kvinner i starten av 20-årene, forteller Langseth.

Meditasjon

Flere unge har tatt i bruk meditasjonsformen mindfullness for å takle den stressende skolehverdagen. Det finnes flere aplikasjoner til smartelefoner som kan lastes ned for å hjelpe til å stresse ned og slappe av. Mindfullness handler om å slappe av, gi seg selv noen minutter fri fra tanker og stress som ellers dominerer tankene.

Eksperten: – Les!

En mann som har vært gjennom mange eksamensperioder i sitt liv er historiker og forfatter Hans Olav Lahlum. Han har flere råd til nervøse studenter.

Se video her!

Han anbefaler blant annet å lage lister for å komme seg systematisk gjennom pensum.

Lahlum understreker god forberedelse som en viktig faktor i eksamenstiden. Historikeren forteller at han selv har opplevd å få temaer på eksamen som han har satt seg inn i på trikken på vei til selve eksamen. 

– Les mest på det du kan minst, er oppfordringen fra den erfarne eksamensmannen.

Studentene selv: – Bruk hverandre

Oda Ellingsen og Tom Aleksander Frogseth sier de blir nervøse før eksamen. For dem er det er to uker igjen til den første skal gjennomføres. Deres tips er å jobbe gjennomtenkt for å slippe den verste angsten.

– Ikke les hjemme, jobb på skolen sammen med andre, ta pauser og husk mat og drikke innimellom, anbefaler Frogseth.

De to forteller at de selv blir veldig nervøse rett før eksamen, men at tiden frem til dagen stort sett går bra. De har imidlertid ingen problemer med å forstå at folk sliter.

– Det er en utrolig stressende periode. Arbeidsmengden er enorm og hvis du først føler på presset kan det bli voldsomt, sier de unge studentene.

 

BLIR BEDRE: For Feiza Turkkahraman har eksamenstiden blitt lettere med årene. (FOTO: TV 2)
BLIR BEDRE: For Feiza Turkkahraman har eksamenstiden blitt lettere med årene. (FOTO: TV 2)

Mer erfaring – Mindre stress

For studenten Feiza Turkkahraman har eksamenstresset blitt mindre med årene. 

– De første gangene visste jeg ikke hva jeg gikk til og jeg klarte ikke å håndtere stresset, da ble det veldig vanskelig, forteller hun.

Hun leser til eksamen sammen med venninnen Nassira Abarrak, hun er enig i at det var verst de første gangene.

– Man er veldig på egne bein og får lite informasjon, det kan føre til stress og usikkerhet, sier hun.

De to studerer sosialt arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus og deres beste tips er å jobbe sammen med andre i forberedelsene.

– Jobber man sammen kan man både drøfte problemstillinger og forklare ting til hverandre, men vi kan også snakke om andre ting dersom nervøsiteten tar overhånd.

De sier de ikke tror de er av dem som har det aller verst i eksamensperioden.

– Vi føler på et press for å bestå alle eksamner, men det handler mindre om karakterer nå enn det gjorde på videregående, sier studentene.