NOE FOR EN HVER SMAK: Ted 2, Terminator Genisys, Jurassic World og Bølgen spås alle en god sommer på kinoene. (FOTO: Filmweb)
NOE FOR EN HVER SMAK: Ted 2, Terminator Genisys, Jurassic World og Bølgen spås alle en god sommer på kinoene. (FOTO: Filmweb)

Sex, dinosaurer og en norsk flodbølge

Dette er årets filmsommer på norske kinoer.

For de fleste handler sommeren om å ha ferie og nyte det forhåpentligvis fine været. For andre handler sommeren om å få med seg flest mulig av premièrene på norske kinoer.

Siden 1975

– Som alltid, helt siden 1975 da Haisommer kom, er sommeren fylt med gigantiske blockbustere. Sommerens største film er kanskje Jurassic World. Traileren ser veldig bra ut, sier filmekspert Asbjørn Slettemark til TV 2.

Det er 22 år siden den første Jurassic Park-filmen, og en dinosaurtemapark slår opp dørene på Isla Nublar. For å øke besøkstallet prøver forskerne å utvikle en helt ny dinosaurart – en avgjørelse de snart vil angre på. Filmen har premiere 12. juni.

Kjente navn

Årets filmsommer ser sterkere ut enn på mange år. De kommersielle storfilmene, såkalte blockbustere, står i kø. Men mange av navnene er velkjente klassikere.

– Man må nok forberede seg på kjente navn og kjente ansikter når man skal på kino i sommer, sier Slettemark.

Navn som Poltergeist, Jurassic World, Mad Max og Mission: Impossible er allerede godt etablerte merkenavn, og selv om det dukker opp noen nye ansikter i et par av filmene, blir det hyggelige gjensyn med blant andre Arnold Schwarzenegger og Tom Cruise.

– Terminator og Mission: Impossible er to andre filmer som nok kommer til å bli besøkt godt i sommer, spår Slettemark.

Terminator Genisys har premiere 26. juni og vil garantert gi fansen en blanding av gåsehud og en tåre i øyekroken. En måned senere har Mission: Impossible – Rogue Nation premiere. 31. juli får vi se Ethan Hunt på det som skal være hans mest umulige oppdrag hittil.

Rølpete og sexfiksert

Selv gleder filmekspert Slettemark seg til komedien Ted 2.

– Første filmen var utrolig morsom, og den andre filmen virker svært lovende. 

Traileren til denne filmen fikk 18 års aldersgrense i USA, og til alle foreldre – det er ikke en barnefilm selv om hovedrollen er en bamse. Ted er nemlig en rølpete bamse som er glad i sex og sterkere rusmidler. 

To andre komedier kan gjøre det bra blant årets sommerfilmer. Både Spy og Entourage byr på store forventninger.

– Spy er en spionkomedie som virker fjåsete og tullete, og kan fort bli en hit denne sommeren, spår Slettemark.

Nedtur for Entourage

Filmversjonen av The Entourage er han noe mer skeptisk til.

– Her er det en stor sjanse for nedtur. TV-serien var underholdende nok, men i filmen frykter jeg litt for mange kjendistryner som tilfeldig dukker opp uten verken mål eller mening, sier han.

Sommeren blir ikke det samme uten en skikkelig katastrofefilm, og i år dukker også den første norske katastrofefilmen opp på en kino nær deg. Bølgen, filmen om en gigantisk flodbølge som er på vei mot Geiranger, kan fort bli en skikkelig kassasuksess.

– Som vestlending er dette en tematikk som er velkjent. Traileren ser bra ut og det er veldig stas med en norsk katastrofefilm. 

Det amerikanske alternativet heter San Andreas og handler om et massivt jordskjelv som rammer California.

TV-alternativer

For de som foretrekker sofakroken fremfor kinosalen i sommer, har Slettemark et par TV-serie-anbefalinger å komme med.

– True Detective har premiere 21. juni og det er en serie jeg gleder meg veldig til. Serien er mørk og dyster, og jeg gleder meg til å se Vince Vaughn og Colin Farrell som nye hovedrolleinnehavere. Orange is the new black har også premiere i sommer. Det er enkel og grei underholdning, men likevel lett å anbefale videre, avslutter han.